15 C
Tuzla
22.05.2024.

Od sutra dnevni namazi i džuma samo uz prisustvo imama i džematskog odbora

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH donijela je odluku da se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području sarajevskog Medžlisa organizira uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, a hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do pet minuta.

Odluka je donesena na zahtjev muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom COVID -19,

Instrukcija stupa na snagu od 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području sarajevskog Medžlisa i donošenja druge odluke.

Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.

Mektebsku pouku muallimi će organizirati online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega bit će odloženi i obustavljeni.

Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva, javlja MINA.

Vezane vijesti

TUZLA