12 C
Tuzla
12.04.2024.

Od sutra nema letova sa tuzlanskog aerodroma za Beč i Salzburg

U cilju suzbijanja pandemije korona virusa, Austrija je proširila spisak zemalja za koje važi zabrana slijetanja na aerodrome u toj državi, na sve zemlje zapadnog Balkana. Sa tuzlanskog aerodroma do sada su išla dva leta. Zabrana važi do kraja jula, kada će biti poznato da li će ona biti produžena ili ukinuta.

Uredbom nadležnog ministarstva Austrije, zbog pogoršane epidemiološke situacije, od četvrtka je zabranjeno slijetanje aviona na aerodrome te države, odnosno dolazak putnika iz 18 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina i ostale države Zapadnog Balkana. To znači da su ukinuti letovi i sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Beč i Salzburg i obrnuto.

”Naravno to će uticati na promet, na dolazak i odlazak naših putnika, obzirom da puno naših građana živi u Austriji, sa našim ili austrijskim pasošima, oni će u ovakvoj situaciji imati otežane uslove putovanja i vjerujem da će mnogi odustati od putovanja”, kaže Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

U Međunarodnom aerodromu Tuzla za sada ne mogu govoriti o broju putnika koji su putovati za Salzburg, obzirom da je ta avio linija uspostavljena početkom ovog mjeseca, ali tom dijelu Austrije gravitira veliki broj građana iz BiH, pa su sigurni da će linija biti isplativa za avio prevoznika.

”Mi smo imali i ranije zahtjeva za tu destinaciju, vjerujem da kad se stvore normalni uslovi, na tu destinaciju imati normalnu popunjenost po letu. Očekujem da ta destinacija bude ekonomski isplativa”, rekao je Mujačić.

Za sada je zabrana za slijetanje na austrijske aerodrome iz BiH i drugih država, na snazi do kraja jula. Prema uredbi nadležnog ministarstva Austrije postoje izuzeci, ali u to spadaju samo “letovi u interesu Austrije”, kao i slijetanje teretnih aviona, aviona koji prebacuju bolesne, ili vraćaju austrijske državljane, odnosno prevoze medicinsko osoblje. Mujačić navodi da se Međunarodnom aerodromu Tuzla vrlo često javljaju građani s upitima o uslovima putovanja, nakon čega iz ovog preduzeća kontaktiraju granične službe i aerodrome u drugim zemljama i dobiju odgovore. Zbog cjelokupne situacije, u narednom periodu ne očekuju mnogo putnika iz zemalja iz kojih je moguće putovanje u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA