11 C
Tuzla
23.02.2024.

Odlukom Vijeća ministara BiH olakšan ulazak stranaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH), na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati privreda u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH, ukoliko na graničnom prelazu predoče negativan nalaz PCR-testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati, ukoliko dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je vakcinisanje sa dvije doze vakcine protiv Covida-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prelaz, odnosno da je lice vakcinisano jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prelaz, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom ljekara da je prebolio bolest Covid – 19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uslovom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Također, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Graničnoj policiji BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenom glasniku BiH“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Iz VMBiH podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima susjednih država – Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preboljeloj bolesti Covid-19.

VMBiH, uz osam glasova za i dva protiv, nije donio Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, kao ni Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki.

O ovim odlukama VMBiH će se izjasniti ponovo u drugom krugu glasanja, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA