12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Održana manifestacija “Aprilski dani otpora Solina 92.“

Solinski dani otpora je manifestacija koja se tradicionalno obilježava svakog aprila na prostoru mjesne zajednice Solina u znak sjećanja na sve patriote ove domovine, a posebno one koji su ugradili svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine i slobode koju danas uživamo.

Naime, upravo u aprilu 1992. godine, uvidjevši šta se sve dešava u kasarni Solina građani Mjesne zajednice Solina su se organizovali i formirali dvije čete koje su odmah nakon četvrtog aprila i Odluke tadašnje Skupštine opštine Tuzla o odbrani grada sve svoje ljudske i materijalne resurse stavili na raspolaganje tadašnjem sastavu rezervne policije, teritorijalne odbrane, a zatim ušle i u sastav Armije RBiH.

Ovom prilikom a sukladno preporukama Kriznog štaba i poštivanja svih epidemioloških mjera održano je nekoliko vrlo zapaženih aktivnosti kao što su obilazak porodica šehida i poginulih boraca, socijalno ugroženih porodica, položeni su vijenci i cvijeće na obilježjima u Solini, a nisu zaboravljena ni mezarja šehida i poginuli boraca.

????????????????????????????????????

Vezane vijesti

TUZLA