20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Održano žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću za prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) BiH danas je provela žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću, u skladu s Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća.

Ovjeren je 21 politički subjekt i to 13 političkih stranaka, sedam nezavisnih kandidata i jedna koalicija. Međutim žrijebano je 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, sedam nezavisnih kandidata i jedna koalicija jer sedam političkih stranaka nije dostavilo ime kandidata u utorak do 16 sati kada je istekao rok za podnošenje kandidatskih listi.

Centralna izborna komisija BiH nakon provedenog žrijebanja svojom odlukom određuje redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću. O postupku žrijebanja se vodi zapisnik, koji će zajedno sa navedenom odlukom, nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH, biti dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća bit će održani u nedjelju, 5.2.2023. godine, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Vezane vijesti

TUZLA