23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Općina Kalesija: Potpisan ugovor za realizaciju projekta u vrijednosti preko 350 hiljada KM

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Crvenog križa Kalesija Safet Šahmanović te predstavnici Švicarskog Crvenog križa potpisali su tripartitni ugovor vrijedan preko 350 hiljada KM.

Riječ je o projektu pod nazivom „Starenje i zdravlje“ (Njega i pomoć u kući) koji će se provoditi u naredne četiri godine.

Sveobuhvatna namjera navedenog partnerstva je zajednički rad na ciljevima da starije i hronično bolesne osobe sa područja Kalesije imaju pristup njege i pomoći u kući. Također, starije osobe imaju mogućnost da se aktivno uključe i doprinesu inicijativama za unapređenje položaja starijih osoba u zajednicama, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Načelnik je istakao da su donatorska sredstva u ovom projektu preko 205.000 KM, dok će općina u naredne četiri godine sufinansirati sve sa 150.000 KM.

Potpisivanje ovakvog ugovora je dokaz da se brinemo o starim osobama i da želimo da pomognemo da u kući dobiju njegu i pomoć koja im je potrebno, rekao je Džafić.

Prema riječima Safeta Šahmanovića sekretara Crvenog križa Kalesija kroz ovaj projekat bit će zaposleno i nekoliko osoba sa odgovarajućim kvalifikacijama sa područja naše općine.

Šahmanović se zahvalio načelniku za svu podršku koju pruža radu CK kao i za brigu koju vodi o ugroženim kategorijama stanovništva.

Prilikom potpisivanja ugovora, prisutnima se obratila i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheuer koja je kazala da, koristeći inovativan pristup i znanje i iskustvo iz Švicarske, ovaj projekt primjenjuje novi model kućne njege za 1.500 starijih osoba u općinama i gradovima Brčko, Doboj, Foča, Kalesija, Lukavac, Prnjavor, Šamac, Tuzla, Žepče i Živinice.

U vremenu u kojem živimo, suočeni s tranzicijskim promjenama, globalnim ekonomskim i zdravstvenim krizama koje pogađaju naročito stare i nemoćne, dobili smo sjajnu priliku da djelujemo na prevazilaženju nekih od navedenih problema – kazala je direktorica Švicarskog crvenog križa u BiH Mihela Hinić.

Tim projektom će, kako naglašava, zajedno sa partnerima raditi na institucionalizaciji brige o starijim osobama, a vodeću ulogu u tom poslu će preuzeti Društvo Crvenog krsta/križa u BIH.

Vezane vijesti

TUZLA