2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Opozicija napustila dio sjednice Skupštine TK: Polemika oko mišljenja Ustavnog suda

U narednom periodu bit će ispoštovano mišljenje Ustavnog suda FBiH, te će u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, što do sada nije bio slučaj, participirati i predstavnik Hrvata, poručila je danas vladajuća većina u Skupštini kantona. Na početku sjednice inicijativa kluba poslanika DF-a o izmjenama Ustava kantona usvojena je sa 26 glasova ZA.

”Što se tiče promjena koje je podnio DF ono je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda da svi trebaju biti zastupljeni u Skupštini TK, odnosno da mogu imati mjesto zamjenika ili predsjednika Skupštine TK i u tom smjeru je DF pokazao da ide ka promjenama Ustava TK, a sve što je u skladu sa Ustavom FBiH”, naveo je Boris Krešić, poslanik DF-a u Skupštini TK.

S druge strane nisu podržane inicijative SDP-a i PDA koji su tražili da se mišljenje Ustavnog suda provede u roku od 15, odnosno 10 dana. Nakon što ove inicijative nisu podržane, zastupnici opozicije su iz revolta na kratko napustili sjednicu.

”Napustili smo simbolično jedan dio Skupštine TK jer naša inicijativa koju smo podnijeli, a tiče se primjene mišljenja Ustavnog suda o ravnopravnosti naroda na TK i zastupljenosti u Vladi TK ponovo nije dobila podršku. Ono što je simptomatično jeste da je jedan dio pozicije i to iz stranaka ljevice glasao protiv, a predsjednik Kluba Hrvata je bio suzdržan. Nema potrebe više komentarisati”, kaže Dževad Hadžić, poslanik SDP-a u Skupštini TK.

Krešić pak kaže da je davati bilo kakve rokove nepotrebno.

”Da je ustavni Sud htio naveo bi rokove međutim nije to uradio onda se smatra da je to u razumnom roku”, navodi on.

Na tragu ovakvog mišljenja su i zastupnici SDA.

”Odgovorno tvrdimo da će se mišljenje Ustavnog suda provesti jer je klub i stranka SDA uvijek bila na tragu poštovanja mišljenja Ustavnog suda tako će biti i u budućnosti.  – Kada se to može očekivati? Zavisno od procesa koji se dešavaju unutar skupštinske većine tako ćemo se odrediti prema ovom pitanju. U interesu državotvorne priče je da se provode odluka i mi ćemo na tome insistirati”, ističe Midhat Čaušević, poslanik SDA u Skupštini TK.

Tako još uvijek nije poznato kada će biti provedeno mišljenje Ustavnog suda FBiH. A osim brze provedbe Mišljenja SDP je podnio i inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića – što je odbijeno. No, svi zastupnici su podržali inicijativu za poboljšanje statusa visokog obrazovanja u TK, koja podrazumijeva pet mjera:

”Pet krucijalnih mjera za rješavanje statusa visokog obrazovanja: izrada nove zakonske regulative koja se odnosi na standarde i normative i strategiju razvoja, prijem 50 novih asistenata, proglašavanje izgradnje kampusa strateškim interesom za kanton”, navodi Čaušević.

Također, planirano je i potpisivanje ugovora sa uposlenicima visokog obrazovanja, te sistemski set mjera. Na sjednici su također usvojene izmjene Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i Odluka o imenovanju predsjednika i članova Savjeta za izdavanje udžbenika i drugih nastavnih sredstava.

Vezane vijesti

TUZLA