23.9 C
Tuzla
04.06.2023.

Oprezna vožnja zbog poledice, mokrog kolovoza i magle

U višim planinskim predjelima jutros pada slabiji snijeg koji se ne zadržava na kolovozu, upozorava se na poledicu.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.  Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skreće se pažnja na smanjenu vidljivost, zbog magle.

Vozačima se savjetuje da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

– Ne zaboravite vezati sigurnosni pojas, jer u 50 posto slučajeva nevezani putnik će biti potpuno izbačen iz vozila kroz vjetrobransko staklo što drastično povećava mogućnost težeg ozljeđivanja ili čak i smrtno stradanje – upozoravaju iz IC BiHAMK-a.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23.00 – 04.30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (na obilaznici oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banoviča).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!