16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Organizovani 42. susreti Krečana

Polaganjem cvijeća na Husinskom rudaru započeli su susreti Krečana, a nastavljeni ispred novog objekta Partizana u Kreki. Tradicija nije prekinuta uprkos pandemiji, ali je prilagođena trenutnim uslovima. Ovo je 42. put da se Krečani okupljaju i s radošću govore o svom životu, o Kreki, o starim ali i novim vremenima.

”Susreti Krečana za nas puno znače, stalo nam je da ovu tradiciju održimo. Ovaj put smo se dogovorili da susreti budu na otvorenom, to će biti pred Partizanom”, naveo je Zoran Petrović, predsjednik UG ”Kreka”.

Predsjednik Upravnog odbora UG ”Kreka” Derviš Čičko navodi da su susreti održavani i za vrijeme rata.

”Nije bilo pandemije, pa smo mogli da se družimo. Još jednom da naglasim da smo bili uporni i ostali i hoćemo da sačuvamo nešto za nove generacije, ovo što je vrijedno”, kaže on.

Susreti su počeli 1979. godine i najstarija je manifestacija ovog tipa u Tuzli, ali i šire. Danas na susrete dolaze Krečani iz svih krajeva svijeta. Ove godine je pandemija promijenila tu naviku, ali u Udruženju građana ”Kreka” vjeruju da će već naredne godine biti povoljnija situacija i da će ih biti mnogo više na susretima.

”Mi ćemo nastaviti tradiciju, i sljedećih godina ćemo nastaviti okupljanje. Karakteristično je reći da je 27 nacija živjelo na ovim prostorima, svi su donijeli svoju kulturu, običaje, svi su zajedno lijepo živjeli”, ističe Petrović.

Ova godina je važna za sve Krečane, jer je ponovo izgrađena zgrada Partizana, nekadašnjeg mjesta okupljanja svih stanovnika ovog naselja.

”Mislimo da je inače nakon dugo vremena gradnja Partizana jedna važna stvar za grad, za ovu mjesnu zajednicu, da smo kao Udruženje i MZ, dali doprinos na neki način obilježavanju ovog vijeka vezano za Husinsku bunu, i drago nam je što je to tako”, naglasio je Čičko.

Predsjednica Organizacionog odbora susreta Krečana Borka Mollenhauer kazala nam je da tradiocionalnu zabavu planiraju u novim prostorijama Partizana, kad za to dođe vrijeme, a nadaju se da će to biti uskoro.

U Udruženju građana ”Kreka” u planu imaju izgradnju spomen obilježja koje će činiti cvijet sa 27 latica, a što bi bio pokazatelj da je nekada u Kreki živjelo toliko nacija, a da se ovdje i danas može živjeti zajedno, kao u zemljama Evropske unije.

U okviru susreta Krečana, prisutni su se prisjetili svih koji su dali živote za domovinu u prethodnim ratovima, pa je položeno cvijeće i na spomenike poginulima u Narodnooslobodilačkom ratu kao i posljednjem ratu, a koji se nalaze u Kreki.

Vezane vijesti

TUZLA