22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Ovjera zdravstvenih knjižica na osnovu subvencije federalne Vlade tek na mjesec dana

Do 31. jula osiguranici s područja TK nisu bili obavezni ovjeravati zdravstvene knjižice, a sve zdravstvene ustanove na području kantona bile su dužne i sa neovjerenom knjižicom pružati uslugu pacijentima. Za to vrijeme, Zavod zdravstvenog osiguranja, kako bi izbjegao gužve u šalter salama formirao je Mobilne timove.

 “Mi smo završili 12 većih privrednih subjekata na području TK i u tom periodu negdje za oko 1200 građana smo izvršili ovjeru zdravstvenih legitimacija i oko 2000 različitih usluga za te radike smo obavili. To znači da djelovanjem mobilnih timova negdje oko 50 osoba dnevno nije imalo potrebu doći u ZZO, zbog čega smatramo da smo mobilnim timom postigli dobar rezultat”, kazao je  Riad Kurtalić, glasnogovornik ZZO TK.

Federalno ministarstvo finansija tokom prošlog mjeseca uplatilo je doprinose za april, svim radnicima u Federaciji čije firme su ispunile uslove za subveniconiranje po tzv. Korona zakonu, a s prvim danom avgusta Zavod je ponovo počeo sa ovjerom knjižica.

 “Obveznik uplate doprinosa podnijet će zahtjev na obrascu koji je predviđen i mi na osnovu tog obrasca vršimo ovjeru na 30 dana. I mi ćemo naravno pratiti uplatu doprinosa, bez obzira na podnošenje zahtjeva, ukoliko se desi da obveznik uplate doprinosa podnese zahtjev, a da nema uplate, mi nismo u mogućnosti izvršiti ovjeru zdravstvene legitimacije”, pojašnjava Kurtalić.

Kojom dinamikom će biti vršena isplata subvencije, u Poreznoj upravi FBiH tvrde da ne zavisi od njih.

Porezna uprava Federacije BiH 29.07.2020. godine Federalnom ministarstvo finansija dostavila je podatke o odobrenim zahtjevima za subvencioniranje obaveznih doprinosa za mjesec maj, shodno odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kojim je propisana procedura subvencioniranje doprinosa. U toku je obrada i unos zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za juni 2020. godine.”, kazali su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Dok porezni uredi u Federaciji obrađuju zahtjeve za juni, iz Federalnog ministarstva finansija tvrde da se bave tek obradom podataka za maj i da će uplata doprinosa biti nastavljena tek kada se sravne liste za taj mjesec. U međuvremenu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja podcrtavaju, da će knjižice osiguranika koji podliježu Korona zakonu, ovjeravati shodno dinamici uplate. Za sada je to ovjera ne duža od mjesec dana. S druge strane, iz ZZO-a očekuju da Porezna uprava napravi jedinstveni spisak svih privrednih subjekata kojima je odobreno subvencioniranje doprinosa, kako bi mogli vršiti kontrolu i spriječiti moguće zloupotrebe.

Nama obveznik podnese zahtjev na obrascu za subvencioniranje i mi ovjerimo knjižicu, no u narednom periodu mi moramo znati koji su to sve privredni subjekti kojima je odobreno. Postoji mogućnost da podnese se zahtjev za tu vrtu umanjenja doprinosa, a da taj osiguranik uopšte nije obuhvaćen subvencijom. Zbog toga nam je vrlo bitan taj spisak, kako bismo mogli pratiti kome sve sa tog spiska vršimo ovjeru zdravstvenih legitimacija’’, poručuje Kurtalić.

Porezna upava, niti Federalno ministarstvo finansija još uvijek nisu objavili zvanični spisak, niti saopćili koji je tačno broj radnika kojima će se iz Federalnog budžeta subvencionirati doprinosi.

Vezane vijesti

TUZLA