10 C
Tuzla
30.05.2024.

Plakalo: Deveti maj dokaz je da će i BiH i EU nadjačati sve izazove

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovine Haris Plakalo čestitao je danas svim građanima Bosne i Hercegovine 9. maj – Dan Evrope.

– Danas kada svjedočimo nikada težim okolnostima za Evropu i cijeli svijet i kada se solidarišemo sa građanima Ukrajine u teškim momentima u kojima se nalaze, potrebno je naglasiti da se ovaj praznik obilježava kao dan osnivanja EU, ali i dan pobjede nad fašizmom nikada važniji po svom značaju i svemu onome što taj datum predstavlja – ocijenio je Plakalo.

U tom duhu svim građanima BiH čestitao je Dan Evrope, uz želje da će put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji napredovati u narednom periodu i da će se sticanjem statusa kandidata, potvrditi jasna i nedvosmislena potvrda pripadnosti Bosne i Hercegovine Uniji u svakom smislu.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH naglasio je da će Evropa znati odgovoriti na sve izazove i pomoći svakoj zemlji koja pretendira članstvu u EU porodici.

– Neka bude jasna poruka skepticima i onima koji podrivaju postojanje Evropske unije kako EU nikada nije bila jedinstvenija i kako će zajednički prevazići sve izazove, dodatno se stabilizirati, i pomoći svim onim zemljama koje žele u članstvo Evropske unije – zaključio je Plakalo.

Vezane vijesti

TUZLA