1 C
Tuzla
23.04.2024.

Planinarski savez FBiH bogatiji za 22 vodiča, za još sigurnije pohode planinara

Vodička služba Planinarskog saveza FBiH (PS FBiH) bogatija je za 22 vodiča – pripravnika, čime se jača vodička služba u planinarskim društvima na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Radi se o Tečaju za vodiče Ljetnih tura ‘A’ kategorije u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH za 22 kandidata koji su postali vodiči pripravnici, a dolaze iz 11 planinarskih društava s područja ta dva kantona.

Kako predsjednik Komisije za vodiče Husein Šabić ističe za Fenu, taj tečaj realiziran je u okviru redovne edukacije Planinarskih vodiča PS FBiH, a glavna težnja i namjera PS FBiH jeste da planinare sigurno vode certificirani i licencirani vodiči.

– U posljednje vrijeme sve je više interesovanja planinarskih društava/klubova kao i pojedinih iskusnih planinara za taj poziv tako da je intenzitet edukacije, zarad potreba, povećan – kazao je.

Tokom realizacije Tečaja polaznicima su prezentirane teme po nastavnom planu i programu (NPP) za vodiče Ljetnih tura “A” kategorija, koji obuhvata opće poznavanje istorije planinarstva, moguće opasnosti u planini, moralne i pravne odgovornosti, geografiju i psihologiju vođenja planinara i teme iz meteorologije.

Težište je bilo na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta kao i postupcima u različitim situacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.

Kako kaže Šabić tečaj je završen praktičnom-ispitnom turom na vrhu planine Ozren (Bandjera 1.453 m.n.v.), gdje su kandidati i pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

Pojašnjava da se radi o kvalitetnom programu osposobljavanja nakon kojeg polaznici stječu zvanja planinarskog vodiča, sa odgovarajućim certifikatom i vodičkom značkom za vođenje planinara u različitim uvjetima u državi i inozemstvu.

Tečaj je započeo 6. i 7. juna u Planinarskom domu ‘Miljkovac’ Kladanj, nastavljen je 13. i 14. juna u PD ‘Drenik’ Živinice na području Tuzlanskog kantona, a završen je za vikend (27./28. juna) na sarajevskom Ozrenu.

Organiziran je i realiziran na zahtjev planinarskih društava/klubova s područja Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a organizatori zahvaljuju domaćinima planinarskim društvima ‘Miljkovac’ iz Kladnja, ‘Drenik’ iz Živinica i ‘Igman’ iz Sarajeva za podršku u osiguranju smještaja, boravka i kapacitete za potrebe realizacije tog tečaja.

Komisija za vodiče tu vrstu edukacije izvodi direktno na terenu, a na taj način promovira planinarske domove čija su društva članovi PS FBiH.

Naredni tečaj za vodiče Ljetnih tura planiran je za jesen. O tome brigu vodi Komisija za planinarske vodiče PS FBiH, koja svaku priliku koristi da pozove posebno mlađe planinare da im se priključe.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA