15 C
Tuzla
22.07.2024.

Planirane investicije u RMU Banovići u ovoj godini 34 miliona KM

Iako je planom poslovanja za prvu polovinu godine u Rudnicima mrkog uglja Banovići bio predviđen gubitak od četiri miliona i 200 hiljada KM, menadžement je zajedno s radnicima uspio sanirati štete i ostvariti dobit od 1,2 miliona KM. U ovom preduzeću krenuli su i u nabavku mehanizacije potrebne za rad na eksploataciji, ali i preradi uglja. Buldozeri, greder i cisterna samo su neke od mašina potrebnih za rad, a čija je nabavka planirana ove godine.

”Iz vlastitih sredstava će biti finansiranje. Imamo u ovoj godini još drobilicu dolje na Separaciji, do Nove godine to će biti prioritet u rješavanju, da bi nesmetano mogao funkcionisati proces proizvodnje”, navodi Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Nedavno je direktor Rudnika potpisao ugovor za nabavku gredera CAT 16 u vrijednosti 1,5 miliona KM sa predstavnikom sarajevske kompanije koja će izvršiti isporuku ove mašine. Isporuka gredera bit će izvršena u roku od šest mjesei, a montažu će obaviti specijalizovana ekipa Rudnika uz stručnu pomoć prodavca opreme. Nabavka tog gredera namijenjena je za potrebe površinske eksploatacije uglja.

Pored planirane realizacije nabavke pomoćne mehanizacije u ovoj godini, mnogo je započetog posla nabavki iz 2019. godine, pa se i to rješava u ovoj godini.

”Treba da kažem, to su stalne potrebe, svake godine imamo potrebu da obnavljamo tu prateću, pomoćnu mehanizaciju, bez koje je rad na površinskim kopovima, skoro pa nemoguć. Svjedoci smo da je prvi period godine bio jako kišan i ta mehanizacija je baš neophodna”, Damir Mrkonjić, v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Vrijednost nabavki koje su prenijete iz prošle godine je 22 miliona i 400 hiljada KM, dok su u ovoj godini planirane nabavke vrijednosti 34 miliona i 170 hiljada. Kada je u pitanju 2020-ta, do sada su nabavljeni određeni motori za kamione, u toku je nabavka garniture za bušenje, a radi se i na nastavku izgradnje transportnog sistema.

”U toku je i priprema tendera za nabavku širokog mehanizovang čela, negdje procijenjene vrijednosti oko 22 miliona KM”, ističe Mrkonjić.

Planiranim investicijama, želja i cilj Uprave RMU Banovići je dobiti veću pouzdanost u tehnološkom procesu, odnosno stvoriti dobre uslove za rad, kako bi se mogla ostvariti predviđena proizvodnja uglja.

Vezane vijesti

TUZLA