12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Platforma za progres BiH Tuzla: Pozivamo nadležne da razriješe dužnosti ministra unutrašnjih poslova

Budući da se Platforma za progres BiH zalaže za sposobnost, moral i zakonitost u radu, dešavanja u MUP- u TK posljednjih mjeseci iziskuju da se obratimo javnosti.

MUP TK i ranijih je godina često, mišljenja smo znatno više nego što je trebao, bio predmet stranačkih potkusurivanja da bi ove godine nezakonitost radnji stranačkih kadrova u ovoj instituciji dosegla svoju kulminaciju.

Naime, aktuelni ministar Ministarstva unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić (sadašnji kadar SD BiH, a predhodno iz SDA prešao u SDP!), odmah po imenovanju na navedenu poziciju započeo je sa reorganizacijom unutar MUP- a TK koja je rezultirala premještanjem visokorangiranih službenika Ministarstva na druge pozicije, a sve u svrhu pozicioniranja aktuelnom ministru Brkiću lojalnih ljudi na iste.

Najprije je to učinjeno preko novoimenovanog Nezavisnog odbora koji je zadužen da prati i ocjenjuje rad direktora Uprave policije, raspisuje konkurse te vrši odabir kandidata za poziciju direktora Uprave policije. Kako bi realizovao svoje ciljeve (pune kontrole nad radom Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona), ministar je preko novoimenovanog Nezavisnog odbora (punog nezakonitih procedura i propusta u toku imenovanja) smijenio dotadašnjeg direktora Uprave policije Dževada Kormana kojem je, uprkos prethodno datoj odličnoj ocjeni za rad, novi Nezavisni odbor dao negativnu ocjenu rada što je bio uvod u njegovu smjenu. Tako je na poziciju direktora Uprave policije postavljen dotadašnji načelnik PU Gračanica Safet Ibrahimović. Njemu u mandatnom period po sili zakona prestaje radni odnos zbog ispunjenja uslova za penzionisanje što je aktuelni ministar Brkić zatajio članovima Vlade TK kada je na vanrednoj sjednici podnio prijedlog za Ibrahimovićevo imenovanje.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK, Općinski sud u Tuzli je protiv ministra Brkića potvrdio optužnicu za ‘produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja’ te za 4. august 2020. godine zakazao ročište za izjašnjavanje o krivnji.

Uprkos mišljenju premijera TK prof. dr. Denijala Tulumovića, koji je u vezi sa navedenim slučajem iskazao stav da bi on u situaciji u kojoj se našao ministar Brkić podnio ostavku, ministar unutrašnjih poslova to ni do danas nije učinio.

Protivzakonito djelovanje ministra Brkića, ali i nadležnih u drugim institucijama čija je nadležnost povezana sa funkcionisanjem MUP-a, ogleda se i u tome da, kao ministar unutrašnjih poslova, Brkić ima dozvolu za pristup tajnim podacima sa oznakom VRLO TAJNO što prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, član 59. pod d), kao lice protiv kojeg se vodi krivični postupak ne bi smio imati, a samim tim ne može ni obnašati funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Sve ovo ukazuje na stavljanje interesa pojedinaca iznad interesa države, odsustvo morala i kršenje zakona. Stoga Platforma za progres poziva sve nadležne institucije da postupe u skladu sa zakonom i ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića, razriješe dužnosti kako bi zaštitili interese države, a ne pojedinca.

Vezane vijesti

TUZLA