15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Počela ekshumacija u Konjević polju u dvorištu nane Fate Orlović

Na području Konjević-polja, tačnije na lokalitetu na kojem se nalazila ranije bespravno sagrađena pravoslavna crkva, u dvorištu nane Fate Orlović, danas je započela ekshumacija kako bi se provjerile informacije o eventualnom postojanju masovne grobnice na ovom lokalitetu – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, informacija o posmrtnim ostacima ispod temelja crkve do Instituta je došla u nekoliko navrata iz različitih izvora. Međutim, provjera tih navoda nije bila moguća zbog postojanja same crkve.

– Nakon što je ona uklonjena, podnesen je zahtjev za ekshumaciju kako bi se ovi navodi provjerili, kako bi se svaka sumnja u postojanje grobnice bošnjačkih žrtava na ovom lokalitetu provjerila – kazala je Fazlić.

Napomenula je da su u ranijem periodu provjeravali teren oko same crkve, dvorište crkve, posebnim sondama kojima se ispitivalo tlo na tom mjestu.

– Tada nisu utvrđene promjene u sastavu tla koje bi ukazivale da se tu nalaze posmrtni ostaci, odnosno grobnica – navela je Fazlić.

POSLJEDNJE DODANO