23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Zašto je FERK odbio zahtjev Elektroprivrede BiH za povećanje cijena električne energije, evo detalja

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) nije odobrila zahtjev Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za povećanje cijena električne energije za krajnje korisnike. Odluka je donesena na 11. redovnoj sjednici ove godine, nakon detaljne analize dostavljenog prijedloga cijena.

FERK je utvrdio da predložene cijene nisu u skladu sa važećom metodologijom za utvrđivanje cijena snabdijevanja električnom energijom. Prijedlog nije bio usklađen s članom 18. Pravilnika o metodologiji, koji zahtijeva od javnih snabdjevača da izbjegavaju nagle promjene cijena koje bi mogle negativno uticati na krajnje korisnike.
Dodatno, iz analize dostavljenih podataka za period od 10. juna do 31. decembra 2024. godine, FERK je otkrio da troškovi snabdijevanja premašuju dozvoljenih 15% od ukupnog troška nabavke energije, što je direktno u suprotnosti s članom 15. stav (2) istog pravilnika.

Takođe, nedostatak podataka o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni) onemogućio je provjeru predloženog povećanja ukupne cijene usluge za domaćinstva za 9,8%, kao i povećanje cijene energije za 19%.
Uzimajući u obzir sve navedene nedostatke u prijedlogu, FERK nije mogao dati saglasnost na predloženo povećanje cijena. Stoga, za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, cijene električne energije ostaju nepromijenjene.

Cijene su zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema, koristeći postojeće podloge za izračun cijena koje su trenutno u primjeni.

Vezane vijesti

TUZLA