7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Počela implemenacija projekta s ciljem smanjenja neregularnih migracija u EU

Hilfswerk International, u saradnji sa projektnim partnerom Udruženjem za pomoć i razvoj “HAJDE”, početkom marta započeo je realizaciju projekta “Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu”.

Primarni cilj projekta jeste osigurati adekvatan doprinos boljoj i kvalitetnijoj saradnji zemalja zapadnog Balkana, sa zajedničkom svrhom orijentiranom na smanjenje ilegalnih migracija u zemlje Evropske Unije. U predstojećem periodu od godinu dana aktivno će se raditi na osnaživanju okvira postojećih struktura vezanih za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, kroz realizaciju plana za izgradnju kapaciteta koji podupiru jačanje kvalitete regionalne saradnje, međusobnog umrežavanja i adekvatne koordinacije.

Regionalne institucije nadležne za praćenje i kontrolu migracija će imati priliku, kroz organizaciju koordinacionih sastanaka i tematskih konferencija, unaprijediti međusobnu saradnju, razmijeniti iskustva i usvojiti nove vještine, što će dovesti do razvoja regionalne strategije koja će se odnositi na kontrolu ilegalnih migracija. Organizacijom specijalističkih treninga i radionica usmjerenih na promicanje učinkovitih metoda kontrole migracija i komunikacije u svrhu razmjene najboljih primjera praksi i iskustava, biti će obuhvaćeni i pripadnici sigurnosnih i graničnih struktura projektnih zemalja, koji su od iznimnog značaja za cjelokupan proces.

Hilfswerk International je uspostavio kontakt sa relevantnim institucijama nadležnim za kontrolu migracija u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Iskazana je spremnost za saradnju i rad na uspješnoj provedbi planiranih aktivnosti.

 

Vezane vijesti

TUZLA