13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Počela masovna vakcinacija u Sarajevu, kada će uslijediti u TK?

U Sarajevu je danas počela masovna vakcinacija građana. Prvi se vakcinišu stariji od 75 godina, a na raspolaganju je oko 13 hiljada vakcina.

Stariji od 75 godina iz Sarajeva koji su se prijavili putem online platforme ili kod porodičnih ljekara, imaju priliku vakcinisati se vakcinama AstraZeneca i kineskog Sinovaca. Vakcinacija se obavlja u dvorani Zetra. Do sada je prijavljeno oko sedam hiljada starijih od 75 godina, a dostupno je oko 13 hiljada vakcina.

”Svi će biti imunizirani, sve su vakcine distribuirane na pravom mjestu. Dinamika će biti dnevna između hiljadu i dvije imuniziranih građana Kantona Sarajevo, to garantuju naše ekipe, 30 timova na 30 punktova”, kaže Arman Šarkić, član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kada stigne veći broj vakcina, bit će i veći broj timova i punktova, navode iz Kriznog štaba. Vjeruju da će uskoro dobiti 200 hiljada vakcina.

”Ako uzmete u obzir statistiku, da u KS ima 126 hiljada hroničkih bolesnika prema evidenciji Zavoda. Imate isto tako 72 hiljade starijih od 65, to je neka cifra koja je blizu 200 hiljada, rezime cijele priče je da ispod 200 ili 250 hiljada mi ne možemo reći da je ozbiljna masovna faza”, navodi Šarkić.

Građani su zadovoljni što imaju priliku biti među prvima koji su se vakcinisali.

”Vakcinisali smo se, jedva smo dočekali, sad smo oduševljeni”, navodi jedna od vakcinisanih osoba.

Krizni štab Kantona Sarajevo apeluje na građane da se za vakcinaciju prijave putem online aplikacije, a ako to ne znaju, da to za njih učine mlađe osobe. Do sada se za vakcinaciju ukupno prijavilo 67 hiljada građana.

U Tuzlanskom kantonu pak, masovne vakcinacije za sada nema. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo stiglo je nešto manje od devet hiljada vakcina. Vakcinisane su prioritetne grupe, ljekari i medicinsko osoblje, te dio starijeg stanovništva.

”Do sada nam je stiglo 5.420 doza AstraZeneca vakcine, dobili smo 1.524 doze Pfizera i dobili smo 1.794 doze kineske vakcine Koronavac proizvođača Sinovac. Sve pobrojane vakcine daju se u prvoj dozi. Do sada smo vakcinisali 6.919 lica, ostala je određena količina vakcina koja će biti iskorištena za vakcinaciju starijih od 60 godina. Domovi zdravlja su preuzeli sve doze koje su bile na raspolaganju”, rekla je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Prema riječima doktorice Brkić Džambić, do kraja sedmice i preostale vakcine bi trebale biti iskorištene. I dalje ostaje pitanje, kada će početi masovna vakcinacija stanovništva u TK. Zapravo odgovor je, kada stigne veći broj vakcina. A kada će one stići, pitanje je, na koje za sada, nema odgovora.

Vezane vijesti

TUZLA