-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Počela ovjera kandidatskih listi i kandidata za učešće na Lokalnim izborima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine, počela proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesena je 2.721 kandidatska lista sa 30.988 kandidata.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 2.258 kandidatskih listi s ukupno 21.513 kandidata koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 463 kandidatske liste utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo). Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obavješteni da u roku od pet dana, odnosno do srijede, 2. septembra do 16 sati otklone nedostatke o kojima će biti obaviješteni.

Otklanjanje nedostataka do navedenog roka mora biti evidentirano u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, te ukoliko putem pošte bude zaprimljeno izvan roka smatraće se neblagovremenim postupanjem, poručuju iz CIK-a.

Zato Centralna izborna komisija BiH preporučuje lično dostavljanje dokumentacije za otklanjanje nedostataka u sjedištu CIK BiH, saopćeno je iz te institucije.

Na današnjoj sjednici odbijena je ovjera jedne kandidatske liste jedne političke stranke, iz razloga jer ista nije ovjerana za učešće na izborima za izbornu jedinicu i nivo vlasti za koju je podnesena kandidatska lista.

Takođe, odbačene su kao neblagovremene kandidatske liste jedne političke stranke jer su dostavljene izvan propisanog roka za prijem kandidatskih listi.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je 1. oktobar.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA