6 C
Tuzla
14.04.2024.

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u FBiH

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu jutros je počela vakcinacija osoblja Covid odjela ove ustanove.

Riječ je o 170 doza vakcina AstraZeneca, koje je nedavno donirala Srbija, a koje su u Opću bolnicu dostavljene putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Prvu vakcinu primio je prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice.

Na pres-konferenciji održanoj nakon toga, on je zahvalio svima koji su mu omogućili vakcinaciju te izrazio nadu da će za 15-20 dana biti u manjem stresu kojem je inače svakodnevno izložen dosad budući da u njegovom organizmu nisu formirana antitijela na koronavirus.

To što je on prvi primio dozu objasnio je kriterijima Zavoda za javno zdravstvo KS, prema kojima su u prioritetu medicinari koji svakodnevno borave među zaraženim pacijentima u Covid odjelu.

Vakcinacija protiv infekcije Covida-19, doniranim vakcinama Vlade Republike Srbije, danas je počela i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu – potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Podsjeća kako je tom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca te da su sve i raspoređene zdravstvenim ustanovama.

Vezane vijesti

TUZLA