13 C
Tuzla
23.02.2024.

Počelo rušenje Muzičke škole u Tuzli – uskoro počinje gradnja nove

Škola po mjeri  učenika, baš takva bi trebala biti nova zgrada Osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli, jednoga dana kada bude izgrađena na istom mjestu gdje već godinama u ruševnom stanju stoji zgrada nekadašnje tuzlanske muzičke škole. Njeno rušenje i zvanično je počelo, a za novu su već obezbijeđena sredstva.

„Ja ću vam reći samo jednu od prednosti, a to je da na drugom spratu nove zgrade treba da bude koncertna dvorana koju mi do sada nismo imali, koja će biti kulturno polazište u gradu i koju neće koriostiti samo polaznici škole nego i grad i TK u kulturne svrhe“, kazao je  Dejan Milkunić, direktor Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla.

Nova zgrada znači i dovoljno prostora za izvođenje nastave, koja u muzičkoj školi za razliku od redovnih škola, u velikoj većini podrazumijeva individualnu nastavu. Ona otvara mogućnost uvođenja novih odsjeka kojima se najviše raduju u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Kao što su možda fagot, saksofon i kontrabas, koji ne postoji u našoj školi i možda novih odsjeka kao što su ton majstor ili muzička produkcija, smatramo da ćemo imati odličan preduslov“, tvrdi Milkunić.

Već devet godina učenici i uposlenici tuzlanske muzičke škole podstanari su u osnovnoj školi Centar. Na to su primorani od trenutka kada je malter sa zidova stare škole počeo da otpada i kada je već postalo rizično boraviti u zgradi. Tek ove godine u Budžetu Vlade TK izdvojena su sredstva za početak gradnje nove školske zgrade. U projekat izgradnje uključili su se i mnogobrojni donatori, a jedan od finansijera trebao bi biti i UNDP.

Vezane vijesti

TUZLA