20 C
Tuzla
04.07.2022.

Počeo razvoj informacionog sistema E-inspektor 2 i nadogradnje BIMS-a

Jučer je u Sarajevu, u okviru USAID-ovog Projekta „E-uprave“, održana uvodna prezentacija povodom početka razvoja modernih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove E-inspektor 2 i nadogradnje sistema BIMS (Border Inspections Managemet System – Informacioni sistem za obavljanje kontrole ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu). Prezentaciji su prisustvovali predstavnici USAID, implementatora projekta, izabranog izvođača „Čikom d.o.o.“ iz Podgorice, te uprava i rukovodeći službenici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tokom izlaganja plana upravljanja projektom, gospodin Vladan Tabaš, direktor „Čikom d.o.o.“ se naročito osvrnuo na sigurnosne aspekte izgradnje i funkcionisanja novih IT sistema, te naglasio da je krajnji rok za puštanje sistema u rad 30.9.2022. godine za BIMS i 31.3.2023. godine za E-inspektor 2.

– Zahvaljujemo USAID što su prepoznali važnost dalje digitalizacije i modernizacije postojećih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao kontrolnog mehanizma od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu i razvoj poslovnog okruženja. Projekat će omogućiti značajan iskorak u smislu poboljšanja funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, a kroz ova unapređenja će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove. „E-inspektor 2“ će također donijeti nove, iznimno važne funkcije –analizu rizika, generisanje i analizu izvještaja, te omogućavanje samoprocjene privrednim subjektima u smislu stepena usklađenosti poslovanja sa zakonom. Nadogradnjom BIMS-a će se, između ostalog, uspostaviti i novi moduli i mogućnosti za izvještavanje, što će doprinijeti i bržem, transparentnijem i jeftinijem pružanju usluga poslovnim subjektima, kao i povezivanju i ubrzavanju administrativnih procesa u BiH. Nadam se da će ovaj projekat poslužiti kao primjer za unapređenje inspekcijskih sistema na nivou kantona u FBiH, ali i izvan BiH – izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

POSLJEDNJE DODANO