5 C
Tuzla
27.02.2024.

Počinju pregovori o novom aranžmanu s MMF-om

Evropski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u sprovođenju reformi, a jedna od tema će biti u vezi sa uslovima za novi aranžman s ovom međunarodnom finansijskom organizacijom.

Kako je rečeno “Nezavisnim”, svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako nam je rečeno, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uslova koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Kako saznajemo, međunarodna zajednica će insistirati na ispunjavanju svih uslova, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH, što u RS vide kao prenos nadležnosti.

Andrew Jewell, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je MMF spreman da nastavi pregovore u svakom trenutku.

“Da bi se pregovori uspješno mogli završiti, vlasti bi trebalo da se saglase o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će koristi imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s kovidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti”, rekao nam je Jewell.

U Ministarstvu finansija RS nisu željeli da u ovom trenutku otvaraju karte, te su pojasnili da će se o svemu izjasniti nakon sutrašnjeg razgovora s misijom MMF-a. Odgovore nam nisu poslale ni njihove federalne kolege, dok je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao da je MMF previše na periferiji svih događanja u vezi s pandemijom virusa korona u trenutku kada je potrebna finansijska podrška ne samo BiH, već svim zemljama koje se suočavaju s ogromnim troškovima u zdravastvenom sektoru, ali i potrebi da pomognu realnom sektoru. Tegeltija je za RTRS rekao da uskoro počinje proljećno zasjedanje MMF-a, te da će iskoristiti priliku da iznese svoj stav i kako on vidi situaciju, jer nije u redu da MMF bude po strani u vrijeme pandemije.

Osim uspostavljanja centralnog registra, uslovi se odnose i na usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnom nivou.

U Centralnoj banci (CB) BiH za “Nezavisne” kažu da bi registar računa fizičkih lica omogućio da ovlaštene institucije imaju pouzdan i transparentan uvid u stanje na bankovnim računima fizičkih lica kod komercijalnih banaka.

“Slično kako već funkcioniše registar za pravna lica. CB BiH bi prikupljala informacije na jednom mjestu i davala ih onima koji treba da nadziru i sprovode istrage. Kontrolu transakcija bi sprovodile druge institucije, kako već to sada funkcioniše, ali bi registar omogućio puno bolji nadzor i sprečavanje nezakonitih radnji”, naglašeno je u odgovoru.

“Nezavisne” takođe nezvanično saznaju da je prijedlog iz RS bio da registar ostane na nivou RS, ali da bi nadležni organi imali mogućnost da u svakom trenutku mogu zatražiti uvid u stanje bilo kog računa za koji postoji opravdani interes. Kako nam je rečeno, ovo je odbijeno jer nije bilo moguće uspostaviti tehničku garanciju da sporni podaci ne bi mogli biti izbrisani ili premješteni na druge račune prije nego što nadležni organ uspostavi uvid.

Vezane vijesti

TUZLA