22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog kriminala i krijumčarenja opojne droge

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 4 osobe koje se terete za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana ”skank” sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji R Hrvatske i Evropske unije.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, radi ostavarivanja nezakonite imovinske koristi, u vremenskom periodu od 2018. do 30.01.2019. godine, organizovali i realizovali više kamionskih transporta opojne droge  marihuana ”skank”, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu u BiH dostiže iznos od najmanje 1.000 eura po jednom kilogramu.

Optuženi  su u više navrata, predhodno nabavljenu opojnu drogu u velikim količinama, za ugovorene novčane iznose, u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te tako sakrivenu drogu krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU.

Krijumčarenu drogu su sakrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu dalju prodaju, isporuku i preuzimanje.

Krijumčarena opojna droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zaplijena opojnih droga u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Optuženi su:

-F.G.(1947), D.S.(1990), A.V.(1981) i M.B.(1981).

Odlučnu borbu protiv organizovanih struktura narko-kriminala tužilaštvo, zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama, nastavlja i u budućnosti u cilju uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vezane vijesti

TUZLA