10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Podignuta optužnica protiv dvojca iz Gradačca zbog preprodaje duhana i cigareta

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sedine Delić, rođene 1974. godine i Seada Delića, rođenog 1975. godine, oboje iz Gradačca.

Optuženi se terete da su početkom 2020. godine, na području Lončara, neovlašteno nabavili veliku količinu duhana i ručno pravljenih cigareta, bez akciznih markica, namijenjenih prodaji na ilegalnom tržištu duhana u BiH.

Oko 140 kilograma duhana i oko 25.000 ručno pravljenih cigareta prevozili su u vozilima kojima su upravljali, a otkrili su ih djelatnici Policijske uprave Doboj, kada je prilikom kontrole nedozvoljena roba pronađena i oduzeta.

Iznos akciznih davanja za navedenu količinu duhana i cigareta iznosi više od 20.000 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su pokušali staviti u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime su počinili kazneno djelo ‘nedozvoljen promet akciznih proizvoda’.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vezane vijesti

TUZLA