-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Markovića rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku.

Optuženi se tereti, da je krajem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije R Srbije, nakon što su ilegalnom prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državaljana Iraka, među kojima je bilo i 7 maloljetnih osoba.

Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhapšen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarenje osobe, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vezane vijesti

TUZLA