18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Podrška BiH u nastavku povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla

Napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila u upravljanju migracijama je prepoznat i pozitivno ocijenjen od evropskih i međunarodnih partnera. U nastavku provođenja mjera u borbi protiv ilegalnih migracija, podršku BiH dat će Republika Češka kroz finansijsku pomoć u redmisiji, odnosno povratku migranata u zemlje porijekla.

Projekat vrijedan 286.000 eura bit će proveden putem Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Potpisivanju sporazuma između ministra unutrašnjih poslova Češke Republike Vit Rakušana i direktora ICMPD-a Michael Spindeleggera, prisustvovali su i predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Saša Kecman i direktor Zajedničke platforme za koordinaciju (JCP) Berndt Korner.

Potpisivanje sporazuma održano je na marginama Konferencije Prag procesa posvećene trenutnim izazovima u oblasti migracija. Tokom sastanka je usvojena zajednička deklaracija i petogodišnji akcioni plan, koji predviđa zajedničke mjere za efikasnije upravljanje migracijama.

Tokom obraćanja predstavnika BiH naglašeno je da je za efikasnije upravljanje migrantskim tokovima neophodno jačanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti migracija, te pojačan nadzor granice. Nužno je nastaviti predviđati buduća migracijska kretanja kako bi se osigurali efikasni dugoročni odgovori na migrantske tokove preko “balkanske rute”.

Također, istaknuta je važnost funkcionalne politike povratka migranata u zemlje porijekla, te predložena organizacija zajedničkih čarter letova za zemlje zapadnog Balkana.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je započela sa udaljenjima ilegalnih migranata u zemlje porijekla i ta aktivnost će se nastaviti i kroz ovaj projekat, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezane vijesti

TUZLA