15 C
Tuzla
30.05.2024.

Podrška nezaposlenim mladim osobama i ženama u pronalaženju posla

Projekat Svjetske banke pod nazivom „Podrška nezaposlenim osobama kroz usluge privatnih agencija za zapošljavanje“ započeo je objavom javnog poziva za nezaposlene mlade osobe i žene da se prijave za podršku projekta. Projekat finansira Švedska ambasada, a implementira agencija Kolektiv.

Projekat će nezaposlenim mladim osobama i ženama pružiti različite vrste podrške:

– Pomoć u traženju posla, uključujući savjetovanje i spajanje sa poslodavcem sa ciljem zapošljavanja

– Edukaciju za traženje posla uključujući pripremu biografije i pripremu za intervju za posao; „soft“ vještine kao što su npr. komunikacijske vještine; upoznavanje sa pravima i odgovornosti radnika

– Obuku za ponuđeni posao

– Podršku u otklanjanju prepreka za pronalaženje posla kao što su prijevoz, briga o djeci i sl.

Savjetovanje je proces koji će  obavljati  savjetnici za zapošljavanje agencije Kolektiv, a u okviru kojeg će osobama biti pružena pomoć u definisanju individualnog plana zapošljavanja kao i pomoć prilikom realizacije tog plana što uključuje informisanje o otvorenim radnim mjestima, pomoć prilikom sastavljanja dokumenata za prijavu, pomoć prilikom prijave za posao, pripreme ze predstavljanje poslodavcu. Posredovanje pri zapošljavanju u okviru ovog projekta  je proces gdje se na osnovu profila nezaposlenih osoba sa jedne strane, i potražnje za radnicima sa druge druge strane, vrši spajanje osoba koje traže posao sa poslodavcem, a sa ciljem zapošljavanja.

Projekat je namijenjen osobama koje traže posao duže od 12 mjeseci, ali i osobama koje su ostale bez posla zbog pandemije koronavirusa, koje su registrovane na biroima za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kako se radi o pilot projektu, postoji mogućnost proširenja projekta na druge lokacije i druge ciljane skupine u skladu sa rezultatima i potrebama tržišta rada.

Ostale uslove učešća u projektu kao i obrazac prijave za projekat korisnici mogu pronaći na portalu www.mojposao.ba odnosno putem linka: https://www.mojposao.ba/zE-shurl

Kolektiv je vodeća privatna agencija za posredovanje u zapošljavanju poznata kao osnivač portala MojPosao.ba na kojem se više od 15 godina oglašavaju radna mjesta u Bosni i Hercegovini i putem kojeg posao traži preko 200 hiljada korisnika mjesečno.

Ovaj projekat, pružio je mogućnost agenciji Kolektiv da, pored usluga portala MojPosao.ba i usluga regrutacije i selekcija kandidata za poslodavce, svoje usluge posredovanja ponudi i nezaposlenim osobama.

Vezane vijesti

TUZLA