-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Podrška omladinskom poduzetništvu u manje razvijenim općinama TK

Općine Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna i Teočak spadaju u manje razvijene općine našeg kantona sa niskom stopom zaposlenosti, posebno kada je riječ o mlađoj populaciji, zbog čega ih prate i česte migracije mladih prema većim gradovima. Kako bi se pomoglo rješavanju ovog problema, za navedene općine je pokrenut projekat razvoja omladinskog poduzetništva pa će tako mladi dobiti mentorsku i finansijsku podršku za realizaciju svojih poduzetničkih ideja.

Mi smo mlada općina i nama će to puno značiti, ne samo što će se zaposliti mladi nego što će će se indirektno zaposliti i članovi uže porodice. Općina Doboj Istok će sve svoje materijalne i ljudske resurse dati da se ovaj projekat realizuje po svim fazama kako je sačinjeno u projektu, tvrdi Damir Avdaković iz Službe za poduzetništvo i finansije Općine Doboj Istok.

 A ovaj vid podrške značajan je i za općinu Čelić koja već ima 15-ak novoprijavljenih start up biznisa u ovoj godini, što govori da postoji veliki interes građana za procese samozapošljavanja.

Čelić je inače manja općina mada se mladi često odlučuju da pokrenu vlastite biznise prije svega poljoprivredni proizvođači pošto je Čelić poljoprivredni kraj. Ovaj projekat prvi put koristimo ove godine i značajna je kako finansijska tako i mentorska podrška koju će dobiti ovim projektom, ističe Vinko Pavlović, savjetnik načelnika Općina Čelić.

Predstavnici navedenih općina danas su sa učesnicima porjekta potpisali ugovore, a realizacija se početi nakon Javnog poziva koji će biti objavljen do kraja aprila.

 

Kriteriji će biti objavljeni u Javnom pozivu koji slijedi nakon potpisivanja ovog ugovoria. Mladi ljudi moraju imati od 18 do 35 godina kako je određeno Zakonom o mladima u FBiH, sve će biti javno, transparentno i svi će moći da pročitaju kriterije u tom javnom pozivu, navodi Lejla Elezović, pomoćnica ministra za kulturu, sport i mlade TK.

 Ono što je potaklo predstavnike fondacije IMPAKT da se uključe u ovakav projekat jeste želja da se aplikanima pruži i mentorska podrška u vidu edukacije o načinu samostalnog razvijanja biznisa. Posebno su istakli činjenicu da, nakon završenog projekta, njihova podrška ne prestaje i da će biti na raspolaganju učesnicima kako bi se njihov biznis održao i u budućnosti.

 

Propozicije programa su takve da planiramo na svakoj lokaciji oko 25 aplikanata, da l će to biti slučaj na ovim lokacijama, sumnjam, budući da su u pitanju manje sredine tako da očekujemo do 15ak aplikanata što je doovljno za održavanje obuke, a pet najboljih će imati priliku da dobije do 5000KM bespovratne podrške, kazao je Senaid Đozo, izvršni direktor investicijske fondacije  IMPAKT.

Partner u projektu je i Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koja i sama često nudi prilike za slične programe s ciljem većeg udjela mladih u procesu zapošljavanja i samozapošljavanja u našem kantonu, budući da je broj osoba na evidenciji biroa za zapošljavanje dosta veliki, tvrdi direktorica Službe.

Ono što će Služba za zaapošljavanje raditi jeste da će davati kompletnu podršku,  informisati sve mlade osobe koje s enalaze na evidencijama biroa za zapošljavanje kako bi mogli aplicirati na ovakve programe ali pružiti i medijsku podršku kroz različite oblike video filmova nakon što ti projekti zažive i krenu u realizaciju, navodi Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje TK.

Svi učesnici očekuju pozitivan ishod projekta posebno u vrijeme pandemije kada je veliki broj njihovih sugrađana ostao bez posla i potražnja za radnom snagom je manja. Uz pomoć ovakvih projekata, nadaju se, doći će i do boljeg razvoja općina u cjelini.

Vezane vijesti

TUZLA