1 C
Tuzla
23.04.2024.

Podrška prikupljanju predmeta stradalih Srebreničana na putu spasa

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i ove godine će podržati obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, a novina je i podrška u prikupljanju predmeta sa puta spasa.

Saradnja je ozvaničena potpisivanjem Ugovora u Potočarima. Resorni ministar Salko Bukvarević potpisao je dokument sa predsjednikom Upravnog odbora Ševketom Hafizovićem i podsjetio na dugogodišnju saradnju.

– Mi podržavamo sve projekte Centra, pogotovo 11. juli. Pomoći ćemo u prikupljanju svih dijelova odjeće i obuće, svih ljudi koji su pokušali doći do slobodne teritorije, do Tuzle. U šumama imamo veliki broj predmeta naših stradalih – rekao je Bukvarević.

Taj projekt je kandidiran na javni poziv Ministarstva koje će podržati da se angažuje nekoliko boraca i članova njihovih porodica.

– Prikupljeni predmeti će biti postavljeni u Memorijalnom centru, kao predmeti žrtava genocida – poručio je Bukvarević te dodao da podršku daju u cilju očuvanja istine o agresiji na BiH, o odbrani BiH, stradanju.

Osim toga, naveo je da je napadnuta istina o genocidu i da je mnogo onih koji negiraju genocid, te da se i protiv toga mora boriti.

Pozvao je da se tokom cijele godine posjećuje Memorijalni centar Potočari-Srebrenica, a ne samo 11. jula.

Hafizović je izrazio nadu da će današnji Ugovor biti početak pomoći i doprinosa kulturni sjećanja.

Ministar Bukvarević danas boravi u Srebrenici i Potočarima gdje se susreo sa predstavnicima bivših boraca. Delegacija je tokom posjete odala počast u Memorijalnom centru.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA