12 C
Tuzla
12.04.2024.

Podrška razvoju turizma: Kvalitetniji pristup Majevici i Starom Gradu Srebrenik

Stari grad Srebrenik, mjesto čiji su ostaci vezani za tvrđavu Gradina, jedan je od najstarijih i najočuvanijih srednjevjekovnih bosanskih gradova koji godinama privlači, kako domaće tako i strane turiste. Sada će put do ovog najočuvanijeg primjerka arhitekture toga vremena biti znatno lakši i sigurniji.

Naime, u petak 14. avgusta počeli su radovi na rekonstrukciji puta na potezu od gradskih semafora prema naselju Gornji Srebrenik, ukupne dužine od oko 3 kilometra. Radovi se odvijaju u okviru realizacije ovogodišnjeg programa izgradnje infrastrukturnih objekata na području Srebrenika a izvođač radova je srebrenička firma Jata group.

“Prije nekoliko dana sa firmom Jata group potpisali smo 31 ugovor o realizaciji infrastrukturnih projekata. Dakle, ono što smo ranije dogovorili, obećali i potpisali sada realizujemo. Ukupna vrijednost ovog projekta je 80.000 KM i ono što je bitno naglasiti jeste da će za ovako skroman finansijski iznos biti rekonstruisana gotovo kompletna dionica odnosno sva ozbiljnija oštećenja na ovoj dionici. Takođe juče su počeli radovi na još dvije lokacije i u najskorijem vremenu imaćemo oko 30 radilišta kada je u pitanju rekonstrukcija putne mreže. Pored toga, u planu je rekonstrukcija još 20 putnih pravaca za koje uskoro slijedi potpisivanje ugovora” – kaže gradonačelnik Srebrenika dr. sci. Nihad Omerović.

Prema riječima gradonačelnika Omerovića, za projekte putne infrastrukture na području grada Srebrenika predviđena su finansijska sredstva od oko 2 miliona i 200 hiljada konvertibilnih maraka.

Važnost rekonstrukcije i uređenja putnog pravca prema Gornjem Srebreniku osim zbog Starog grada Gradine je i u tome što se upravo na ovom lokalitetu nalazi i Planinarski dom Lipici kao i budući sportsko rekreativni kompleks tzv Barake na planini Majevici čija izgradnja uskoro počinje.

Vezane vijesti

TUZLA