11 C
Tuzla
10.12.2022.

Podrška učenicima deficitarnih zanimanja – potpisani ugovori o stipendijama

Među najplaćenije zanatske poslove u našoj zemlji spada keramičar, koji može da zaradi od 1.000 do 3.000 KM. Ovaj zanat nalazi se i na Listi deficitarnih zanimanja za školsku 2022/23. godinu, koje stipendira Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, a što je bio i razlog da Danijel Crvenković upiše srednju školu za zanimanje keramičara.

“Odlučio sam se za to zanimanje, jer je dobro plaćeno danas, i mislim da baš nije toliko teško.Škola je jako interesantna zanimljiva, pogotovo sa svojim kolegama keramičarima” kaže Danijel Crvenković iz Tuzle.

Sanin Konkić iz Živinica odlučio je završiti srednju školu za stolara i tako nastaviti porodičnu tradiciju.

“Stolara sam upisao, jer želim nastaviti porodičnu tradiciju, stipendija mi je dobro došla, sa tim bi se oblačio išao u školu”ističe Sanin Konkić iz  Živinica.

Danijel i Sanin su među 80 učenika koji su stipendisti Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona za ovu školsku godinu. Oni će u narednih devet mjeseci primiti sredstva u iznosu od 1.170 KM. Obzirom na tešku ekonomsku situaciju, ova stipendija će svakako olakšati školovanje i učenicima i njihovim roditeljima.

” Moje dijete ide u MSŠ Živinice, odlučio se za zanimanje tapetara, vjerovatno zbog toga što je s tim već dolazio u kontakt i to ga je privuklo a stipendija kao stipendija ima veoma dobar značaj za njega,a meni kao roditelju, pa dobro dođe i nama kao finasiranje” kaže  Nihada Šabanović iz Živinica.

“Mi smo zadovoljni on je upisao srednju školu zanimanje stolar, pošto nismo imali vremena drugu da upišemo. Mi smo prezadovoljni dijete je redovan učenik ide redovno u škol” ističe Samed Osmanović iz Živinica.

Na ovogodišnjoj Listi deficitarnih zanimanja nalaze se zidar, fasader-izolater, tesar – krovopokrivač, armirač-betonirač, keramičar teracer, bravar, stolar, tapetar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i krojač. Dodjelom stipendija učenicima deficitarnih zanimanja, nastoji se probuditi interes kod mladih ljudi za ove zanate, obzirom da ih je sve manje na našem tržištu rada.

‘Mi ćemo uraditi jednu evaulaciju dosadašnjih stipendija i analizirat ćemo da li je jedan broj učenika nakon prvog razreda promijenio školu, a potom ćemo vidjeti kakva će nam dalja strategija biti da li da proširimo stipendije na sve tri godine ili da to ostane samo prva godina i da vidimo kakvi su benefiti za tržište rada” istakao je Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Dosadašnja iskustva govore da su stipendije ipak probudile interes kod mladih. Tako je ove godine u Mješovitu srednju građevinsko-geodetsku školu Tuzla upisano 23 učenika za zanimanje keramičar, a 11 učenika u kombinovano odjeljenje zidar, tesar, armirač

”Stipendije su odradile svoj dio posla, nadam se da ćemo i dalje nastaviti sa tom tradicijom i navikom da pokušamo privući tu djecu da ostanu ovdje, da imaju obezbijeđen posao, kada završe to zanimanje” rekao je Kadrija Ibišević, direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla.

U Ministarstvu ističu da će se potruditi da i narednih godina osiguraju ovakav vid podrške mladima.

POSLJEDNJE DODANO