7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Podržani principi Prijedloga zakona o prekršajima u BiH, šta to znači?

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je predloženi zakon kojim se vrši njegovo usklađivanje sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Predloženim dopunama Zakona o prekršajima otklanjaju se problemi različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i usklađuju propisi koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u Bosni i Hercegovini.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, koji su predložile poslanice Borjana Krišto, Darijana Filipović, Snježana Novaković – Bursać, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Alma Čolo, Nada Mladina i Edita Đapo.

Jedna od predlagateljica, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije, Alma Čolo je pojasnila da su predložene izmjene vezane za isticanje cijene na kozmetičkim proizvodima u maloprodaji koji su jako malih dimenzija, pa cijena i deklaracija ne mogu stati na sam proizvod.

Dodala je da se druga predložena izmjena odnosi na zaštitu ličnih podataka kupaca u postupku kupovine ovih proizvoda.

Član komisije Nebojša Radmanović je je kazao da su dvije poslanice iz Kluba SNSD-a povukle svoj potpis, a razlog je taj što su analizom onoga što je predloženo zaključili da se radi o čistoj nadležnosti entiteta.

Zbog toga su se, dodao je Radmanović, one „povukle iz ovog prijedloga i zbog toga ćemo mi glasati protiv“.

Predsjedavajuća Komisije Alma Čolo je napomenula da je Zakon o zaštiti potrošača državni zakon i na državnom nivou, a ovo je izmjena tog zakona.

Članovi Ustavnopravne komisije nisu utvrdili usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH niti su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Predsjedavajuća Komisije Alma Čolo je napomenula da je predloženi zakon bio, s negativnim mišljenjem ove komisije, na sjednici Predstavničkog doma. Dom nije prihvatio to mišljenje komisije i vratio joj je zakon da ga ponovno razmotri i pripremi novo mišljenje.

Ustavnopravna komisija podržala je i uputit će Predstavničkom domu na razmatranje poslanička inicijativa Mirjane Marinković-Lepić, Damira Arnauta, Predraga Kojovića i Aide Baručije.

Jedna od predlagatelja inicijative Mirjane Marinković-Lepić je kazala da se inicijativa odnosi na to da se sugeriše nadležnim državnim i entitetskim institucijama, odnosno institucijama Brčko Distrikta, vladama i zakonodavim tijelima, da pripreme i usvoje izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, na način da se u njih inkorporiraju odredbe o oslobađanju od plaćanja troškova postupka koji obuhvata i iznos koji bi se stranci priznao na ime nagrade advokatu u slučaju kada stranke zastupa javno pravobranilaštvo, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Ustavnopravna komisija nije podržala poslaničku inicijativu Kluba SDA kojom se traži da Predstavnički dom PSBiH obaveže Vijeće ministaгa BiH da u roku od 90 dana pripremi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policij BiH na način da se Sudska policija Bosne i Hercegovine osniva kao osnovna organizaciona jedinica u sastavu Suda BiH.

Vezane vijesti

TUZLA