15 C
Tuzla
20.05.2024.

Policija i inspekcije na terenu: Počele intenzivnije kontrole nad provođenjem mjera

Kako je i najavljeno, zbog pogoršanja epidemiološke situacije od danas je pojačan inspekcijski i policijski nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u TK. Fokus je na zatvorenim objektima gdje se, posebno tokom vikenda,  okuplja najveći broj građana pa je i rizik od prenosa virusa veći.

Planirano je pojačano prisustvo policijskih službenika odnosno pojačani obilasci tržnih centara, ugostiteljskih objekata. Cilj navedenih aktivnosti jeste prije svega da upozorimo naše građane na obavezu korištenja zaštitnih maski odnosno poštivanja svih naredbi i preporuka nadležnih organa, istakla je Amra Kapidžić, portparolka Uprave policije MUP-a TK.

U pitanju je aktivnost kantonalnog karaktera koju u svim gradovima i općinama na području kantona provodi Uprava policije u saradnji sa kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, nadležnim općinskim i gradskim inspekcijskim službama, službama civilne zaštite i Crvenim križom TK.

Ono što je današnja aktivnost u kojoj Crveni križ uzima učešće jeste distribucija zaštitne opreme sa kojom mi i s novim sojevima i u novim talasima nastojimo podizati svijest stanovništva o važnosti pravilne upotrebe zaštitne opreme, kazao je Abdurahman Aljić, uposlenik Crvenog križa TK.

Aktivnosti su za sada usmjene na preventivno djelovanje odnosno još uvijek su na nivou upozorenja građanima. U toku su izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru na području TK  koji će dati zakonski osnov i precizirati postupanje policijskih službenika u svrhu sankcionisanja zbog nepoštivanja mjera i naredbi Kriznog štaba.

 

Vezane vijesti

TUZLA