-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Policija suzavcem i silom rastjerala demonstrante u Beogradu

Policija je protekle noći upotrebom suzavca i sile rastjerala demonstrante koji su se u velikom broju okupili ispred zgrade srbijanskog parlamenta, nakon što je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić za vikend najavio ponovno uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Demonstracije su počele okupljanjem nekoliko stotina ljudi na ulici ispred zgrade Skupštine Srbije poslije 21 sat, a s vremenom ih se, nakon razmjena poruka na društvenim mrežama i nakon direktnih televizijskih uključenja reportera N1, skupilo znatno više.

Demonstracije su se odvijale bez značajnijeg prisustva policije, a u jednom trenutku skupina demonstranata provalila je vrata Skupštine Srbije, da bi se ubrzo pojavio prvi kordon policije i intervenirao potiskujući demonstrante.

“U zraku se osjeća nezadovoljstvo. Ovaj režim vlada sa skupinom kriminalaca”, rekao je reporteru N1 Radomir Lazović, jedan od aktivista građanske inicijative “Ne davimo Beograd”.

Policija je u jednom trenutku zasuta jajima i plastičnim bocama, upaljene su baklje, a nakon još jednog naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu Skupštine bačen je suzavac.

Pola sata prije ponoći policija je bacila suzavac te je krenula u akciju razbijanja prosvjeda. N1 navodi da je akcija završena oko dva sata iza ponoći.

Beogradski centar za ljudska prava objavio je na Twitteru da je podnio dvije kaznene prijave i obavještenja zaštitniku građana o policijskim zlostavljanjima i pretjeranoj upotrebi sile.

Demonstranti zamjeraju vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i predsjedniku Vučiću da su govorili da je epidemiološka situacija u Srbiji dobra kako bi se mogli održati parlamentarni izbori, a sada ponovno uvode stroge mjere.

Vučić je ranije u utorak najavio da se od danas zabranjuju skupovi s više od pet ljudi, a da se od petka uvodi policijski sat do ponedjeljka.

Vezane vijesti

TUZLA