7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Politički magazin “Tačka”/ Čavalić: U Tuzli se patriotizam mjeri odanošću mitovima!

Večeras od 21:00 sat u programu TV Slon gledajte novo izdanje političkog magazina „Tačka“ u kojem prvi put, u ovoj drugoj sezoni, govorimo o dešavanjima u Gradskom vijeću Tuzla. Između ostalog saznajte čime su to nezadovoljne građanke i građani Tuzle, zašto nema izbora u mjesnim zajednicama  i koji su to tuzlanski mitovi kojim se mjeri lokalpatriotizam u Tuzli. Govorimo i o inicijativi da se sedmično organiziraju susreti Tuzlanki i Tuzlaka sa gradonačelnikom, te kakvi su odnosi unutar Gradskog vijeća Tuzla. Pitamo, zbog čega građanke i građani Tuzle mogu tužiti gradsku Upravu i kako se ti postupci završavaju pred pravosudnim instancama. Saznajte i jesu li zbog formiranja većine u Gradskom vijeću Tuzla prekršeni zaključci Šestog kongresa SDP-a i zašto neki u vijećničkoj većini vide „Crveno- zelenu koaliciju“. Između ostalog, pitamo kakvu odgovornost imaju direktori javnih preduzeća i ustanova i koliko se njihovi izvještaji o radu koje dostavljaju Vijeću razlikuju od percepcije javnosti.

O Statutu, problemima u gradu, cestama, istraživanjima, o Domu zdravlja Tuzla i mamografu, o izvještajima o radu i odgovornosti tuzlanskih direktorica i direktora, o poziciji i opoziciji, mjesnim zajednicama, o tužbama protiv Grada Tuzla razgovaramo sa gospodinom Admirom Čavalićem, vijećnikom SBiH u Gradskom vijeću Tuzla (Progresivni blok).

„Tačku“ gledajte u utorak od 21:00 sat u programu TV Slon.

Iz opisa emisije izdvajamo:

Iako je Statut Grada usvojen 2021., sedam godina nakon što je Tuzla proglašena Gradom, izbora u mjesnim zajednicama nema. Istini za volju,  na stavci za Gradsku izbornu komisiju gradskog Budžeta za ovu godinu, planirano je više novca nego što je uobičajeno, a koji  bi trebao biti  namijenjen za izbore u mjesnim zajednicama. No,  do danas nisu doneseni ključni dokumenti koji bi omogućili održavanje tih izbora. Je li Tuzla „grad slučaj“ s obzirom na to da njeni građani još uvijek nemaju mogućnost ostvarivanja prava da putem neposrednih izbora mogu birati i biti birani za članove vijeća mjesnih zajednica? Kada će izbori biti održani iako su prema Statutu već trebali biti, zašto bi nam mjesne zajednice trebale biti važne, pitanja su na koje odgovore tražimo u novom izdanju političkog magazina Tačka.

Podsjećamo, ukoliko ste propustili prošlosedmično izdanje snimak emisije možete pogledati u produžetku teksta.

Vezane vijesti

TUZLA