18.9 C
Tuzla
31.03.2023.

Poljoprivrednici FBiH: “ Isrcpljeni smo psihički, fizički i finansijski”

Poljoprivrednici Federacije BiH su pred još jednom teškom i neizvjesnom godinom. Poljoprivredna proizvodnja posebno animalna je kako kažu na raskršću. Da li nastaviti ili odustati od proizvodnje, obzirom da su cijene repromaterijala i đubriva i dalje visoke, a sredstva u Budžetu Federacije BiH za poljoprivrednu proizvodnju nedostatna. Od nadležnih zahtijevaju usvajanje Programa novčanih podrški do 1. marta, jer proljetna sjetva počinje krajem marta.

“Očekujemo od njih da nađu razumijevanje prema poljoprivrednim proizvođačima, da taj Program usvoje hitno i da sredstva budu upućena prema poljoprivrednim proizvođačima, kako bi mogli nabaviti  mineralna đubriva,sjemenski materijal i dizel gorivo” ističe Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK.

Da bi spasili domaću proizvodnju traže da im se ukaže pravovremena pomoć pri realizaciji proljetne sjetve, jer kako kažu situacija je teška ne samo u mljekarstvu već u kompletnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Mi smo isrcpljeni, kako psihički i fizički, tako i finansijski, bez dobre raspodjele novčanih sredstava, koja su Budžetom planirana za ovu godinu sigurno da poljoprivredna proizvodnja neće opstati dugo” rekao je Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

Neki poljoprivrednici odustaju od proizvodnje. Samo u sektoru mljekarstva u prošloj godini proizvedeno je 5 miliona litara mlijeka manje nego 2021. godine. Cijene đubriva, goriva i sjemena i dalje su u porastu.

“Situacija u poljoprivredi nije nimalo bajna pogotovo ulazni inputi su poskupili od 300 do 400 posto, a Budžet za poljoprivredu nije usvojen po želji poljoprivrednika, već je usvojen kako je završeno, nažalost” kaže Zehrudin Velić, farmer iz Cazina.

Poljoprivrednici su tražili da se u federalnom Budžetu za 2023. za poljoprivredu izdvoji više od 200 miliona KM. Umjesto toga, izdvojeno je 164 miliona KM. Sa ovim sredstvima ne postoji mogućnost kako kažu za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

“Već je taj budžet samo da bi mi poljoprivredni proizvođači ostavili naše farme “životu”. Međutim očekujemo mi i taj Rebalans budžeta, da ćemo u toku godine bar stići do tog zakonskog minimuma od 3 posto” ističe Eldin Glibanović, predjsednik Grupacije mljekara TK

Osim hitnog donošenja Programa novčanih podrški traže da se za 30 posto linearno povećaju sredstva za sve proizvodnje, osim rasplodne stoke- junice iz domaćeg uzgoja, za što zahtijevaju novčanu podršku od 1500 KM za obrte, a da se za fizička lica ponovo uvede pravo u okviru Programa i to u iznosu od 1250 KM po grlu. Također jedan od zahtjeva je da se u Programu novčanih podrški uvede i nova proizvodnja poticaja plasteničke i stakleničke proizvodnje u visini od 3 KM po kvadratu zasijane površine.

POSLJEDNJE DODANO