10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Poljska donirala BiH zaštitnu opremu za borbu protiv COVID-19

Vlada Republike Poljske osigurala je Bosni i Hercegovini medicinsku i zaštitnu opremu, namijenjenu za borbu protiv pandemije COVID-19.

Poljska donacija Bosni i Hercegovini dopremljena je danas posebnim avionom na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje izvršena primopredaja vrijedne opreme.

Kako je na ceremoniji primopredaje istaknuo ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg, radi se o zaštitnoj opremi za medicinske ustanove u BiH, uključujući oko 20.000 zaštitnih maski FFP2 i FFP3, 20.000 zaštitnih rukavica i 800 zaštitnih uniformi, te 1.000 antigenskih testova.

Dodao je kako postoji mogućnost za dostavu još veće količine zaštitnih sredstava, ali da je kontingent ograničen kapacitetom aviona kojim su spomenuta sredstva dopremljena.

Istovremeno, ambasador Lindenberg je izrazio nadu da će, drugi dio donacije BiH, odnosno novu pošiljku medicinske i zaštitne opreme biti moguće dopremiti krajem aprila ili početkom maja kada u BiH stiže nova smjena u sklopu poljskog kontingenta EUFOR-a u Butmiru.

Zahvalnost poljskom narodu, Vladi i zvaničnicima R Poljske povodom vrijedne donacije izrazio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić uime institucija i bh.građana, potcrtavajući da je ta prijateljska zemlja po treći put tokom trajanja Covid pandemije osigurala pomoć Bosni i Hercegovini.

– Činjenica da su i država Poljska i poljski narod u značajnoj mjeri opterećni posljedicama Covid pandemije, ovu pomoć čini još vrijednijom i značajnijom – kazao je Cikotić, izražavajući zahvalnost ambasadoru Lindenbergu i njegovom timu, koji su snažno angažirani na tom planu.

Vezane vijesti

TUZLA