Porodice iz Kolektivnog centra Mihatovići i dalje čekaju useljenje u nove stanove

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Šeherzada Imšić, majka šestero djece već 12 godina živi u Kolektivnom centru Mihatovići. Do sada je, prema njenim riječima, odavno trebala stanovati u novim stanovima u Solini koji su izgrađeni za raseljene osobe koji trenutno žive u Mihatovićima. Ona je zato danas tražila od Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzla objašnjenje i odgovor zašto do sada nije uselila u stan i da li će ikada!? ”Kada god dođemo da se obratimo kažu nam da sljedeću sedmicu će biti… ta sljedeća sedmica nikada nije došla. Evo četiri mjeseca će sada biti kako čekamo… a odgovora nikada nema,” kaže Šeherzada. 

Među onima koji čekaju useljenje u stanove je i Medina Fejzić koja 20 godina živi u Kolektivnom centru. Zimu je dočekala u prostorijama punim vlage,  a obzirom da su im, prema njenim riječima, nadležni kazali da prodaju stvari koje im ne trebaju veliki problem joj trenutno predstavlja i nedostatak ogrjeva. Situaciju usložnjava činjenica da ima sina sa poteškoćama u razvoju: ”Znači ne znam šta ću više… mi noćima ne spavamo gore… niko kako je ovaj narod odselio ne dolazi. Gore se radi ko god šta hoće. Mi što smo ostali nismo sigurni ni u danu biti. Načelnik zna ko je gore smješten u posljednje vrijeme. Mi jednostavno nismo sigurni u našim apartmanima,” kaže Medina.

Podsjećamo, prije tri dana izbio je požar na nekoliko objekata u Mihatovićima. Zbog toga stanovnici ovog kolektivnog centra sada žive u još većem strahu, a željno iščekuju preseljenje u Solinu. Iz nadležne gradske službe kazali su da je do prolongiranja useljenja ovih porodica došlo zbog problema tehničke prirode, ali i da očekuju da će u prvoj sedmici 2021. godine porodice iz Kolektivnog centra preseliti u nove zgrade u Solini. Stoga će za sedam dana biti poznato da li će se životi ovim građanima drastično popraviti  ili će i dalje čekati ”sljedeću sedmicu”.