10 C
Tuzla
30.05.2024.

Poslodavci protiv predloženog zakona o stečaju

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH da ne usvoje zakon o stečaju FBiH u obliku koji je predložila Vlada FBiH, nego sa amandmanima koje oni predlažu.

Navode da, iako Prijedlog zakona ima kvalitetnih rješenja kojima se pokušalo urediti i popraviti stanje koje je trenutno prisutno u toj oblasti, bez usvajanja ostalih odredbi koje UPFBiH predlaže u dostavljenim amandmanima neće se postići željeni cilj i efekat.

Smatraju da bismo za tri do četiri godine došli u isto ili još gore stanje u odnosu na ono koje imamo sada, odnosno imat ćemo nove slučajeve Aluminija, GRAS-a, rudnika, kliničkih centara i slično.

– Predloženi zakon ne predviđa obavezno pokretanje stečajnog postupka u slučaju kada su ispunjeni svi zakonski uslovi, kao što je slučaj sa zakonskim rješenjima u cijelom svijetu. To će dovesti do novih političkih manipulacija i spriječavanja otvaranja stečajnog postupka. Nije predviđena ni odgovornost stečajnih organa što će potaknuti korupciju, mada su se sve institucije FBiH obavezale na nultu stopu tolerancije za korupciju – saopćeno je iz UPFBiH.

Vezane vijesti

TUZLA