20 C
Tuzla
28.02.2024.

Potpisan Ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke Republike

Bosna i Hercegovina dobila je moderan Ugovor o socijalnom osiguranju, koji iznova uređuje odnose između Češke i Bosne i Hercegovine u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

To je danas ozvaničeno potpisivanjem Ugovora o socijalnom osiguranju, koji su potpisale ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.

Gudeljević je istakla da je novi Ugovor također administrativni sporazum koji je zamijenio dosadašnju Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine.

U tom je, kako kaže, još veća važnost Ugovora, kojim se uređuju važna pitanja u međusobnim odnosima Češke i BiH, a posebno u današnjem procesu globalizacije koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage.

– Novi ugovor ima direktan uticaj na živote građana, koji se u okviru svojih poslova ili kao turisti kreću između naših zemalja. Odnosi u ovoj oblasti se grade na novoj pravnoj osnovi, koja zadovoljava moderne evropske strandarde i na taj način povećava pravnu sigurnost. To je važno za razvoj trgovine i međusobnih kontakata – kazala je Hlavsova.

Konkretno, podvukla je, Ugovor jasno utvrđuje prava naših građana u drugoj zemlji na zdravstvenu zaštitu penzije ili socijalne beneficije.

Na primjer, osiguranicima obezbjeđuje pravo za pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće.

– Želimo da novi Ugovor kreira prostor za daljnji razvoj turizma. BiH je omiljena destinacija čeških turista i turisti iz BiH su uvijek dobbro došli u Češku. Njegov značaj za razvoj ekonomske saradnje je također važan, jer definiše prava radnika i poduzetnika, koji rade u drugoj zemjli i pravila za njihovo uključivanje u sisteme socijalnog osiguranja – rekla je Hlavsova.

Ugovor stupa na snagu nakon rasprave u parlamentima obje države i naknadne ratifikacije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA