4 C
Tuzla
17.04.2024.

Potpisani ugovori o stipendiranju sedam studenata romske nacionalnosti

S ciljem povećanja uključenosti romske djece u obrazovni sistem, poboljšanja njihovih školskih postignuća i stvaranja prilika za zapošljavanje, Udruženje Roma ”Euro Rom” Tuzla već godinama implementira projekat stipendiranja romskih učenika i studenata. Osim stipendije koja se isplaćuje tokom devet mjeseci, učenicima se obezbjeđuju i mentori  koji prate njihov rad, uređaji za praćenje online nastave ali i treninzi za razvoj karijere studenata.

”Ovo je treća godina kako dajemo stipendije romskim studentima. I ove godine ćemo dodijeliti po 1.000 eura za romske studente kako bi olakšali njihovo školovanje. To je motivacija i za drugu djecu koji završavaju sada srednje škole da se upišu na fakultete jer ćemo podržavati obrazovanje Roma na području grada Tuzla i Tuzlanskog kantona”.kazao je Nedžad Jusić, projekt menadžer Udruženja Roma ”Euro Rom” Tuzla

Pored stipendiranja studenata, Udruženje realizuje i dodatni program stipendiranja učenika  koji pohađaju srednje škole na području Tuzlanskog kantona. U program je trenutno uključeno 88 učenika srednjih škola i više od 600 učenika koji pohađaju osnovne škole. U sklopu ovog projekta predviđeni su i treninzi za jačanje kapaciteta koje će proći studenti kada završe svoje školovanje. Na treninzima će naučiti  kako i na koji način pristupiti poslodavcu, napisati motivaciono pismo, biografiju, a sve sa ciljem kako bi smanjili stereotipe prilikom zapošljavanja Roma i Romkinja.

”Moramo raditi na tome da to smanjimo što je moguće manje ali kako će smanjiti, nego samo svojim kapacitetom, znanjem i vještinama. Na taj način, siguran sam, da ćemo imati veći broj zaposlenih Roma i Romkinja, kako u privatnim, tako i u javnim institucijama”. dodaje Jusić.

Studenti, potpisnici  ugovora naglašavaju kako je ova pomoć dobro došla i da je ona glavni razlog zbog kojeg nastavljaju svoje školovanje. 

Iz Udruženja ”Euro Rom” naglašavaju kako je obrazovanje jedini način kako da se Romi i Romkinje integrišu u bosanskohercegovačko društvo, odnosno da budu ravnopravni članovi društva i da aktivno učestvuju u kreiranju svih politika koji se tiču građana Bosne i Hercegovine, a samim tim i pripradnika romske nacionalne manjine.

 

Vezane vijesti

TUZLA