10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Potpisani ugovori o sufinansiranju mjera smanjenja aerozagađenja u Tuzli

Danas su u gradskoj upravi Tuzle, građani Tuzle koji su se prijavili za sufinansiranje nabavke kompaktnih toplinskih podstanica, u okviru Javnog poziva za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja i čije prijave su bile potpune i blagovremene, pristupili su potpisivanju ugovora o sufinansiranju.

U toku naredne sedmice ugovore će potpisati građani čije prijave su bile blagovremene i potpune za sufinansiranje nabavke peći na pelet, a u narednom periodu će biti potpisani i ugovori za sufinansiranje utopljavanja individualnih stambenih objekata i ugradnju toplinskih pumpi.

„Jedan od naših strateških ciljeva je smanjenje aerozagađenja. Najvažniji korak u postizanju tog cilja je ugradnja uređaja za odsumporavanje u Termoelektrani Tuzla, a obavješten sam da je u toku procedura nabavke ovog uređaja. Slijedeći korak je da imamo što manje peći na ugalj i zato smo se odlučili da dajemo poticaje građanima, da sufinansiramo zamjenu peći na ugalj, odnosno nabavku peći na pelet, toplinskih podstanica i toplinskih pumpi, kao i utopljavanje individualnih stambenih objekata. Niko u Bosni i Hercegovini ne daje ovakvu vrstu  i ovoliku količinu poticaja građanima za mjere smanjenja aerozagađenja. Danas potpisujemo ugovore za toplinske podstanice, a za narednih nekoliko dana potpisaćemo i ugovore za peći na pelet. Ranije je potpisan značajan broj ugovora za toplinske pumpe i za utopljavanje objekata. Do sada smo imali šest javnih poziva i u planu je, do kraja ove godine, objavljivanje još jednog javnog poziva. Naš cilj je da bude što manje peći na ugalj i da realizujemo što više projekata energetske efikasnosti“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podsjećamo, na šesti po redu Javni poziv Grada Tuzle za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle, objavljen 4.6.2020. godine pristiglo je 150 prijava, od kojih je 98 prijava bilo potpuno i blagovremeno. Radi se o 60 prijava za nabavku peći na pelet, 19 prijava za nabavku kompaktne toplinske podstanice i 19 prijava za utopljavanje individualnih stambenih objekata i ugradnju toplinski pumpi.

Vezane vijesti

TUZLA