16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Povećan broj prelazaka granice BiH: Mjere ublažene

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH izjavio je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje, te konstatovao da je u ovom trenutku incidenca ispod 50 na prostoru cjelokupne Federacije. Pitanje je šta će biti nakon praznika Bajrama. Da li će se građani pridržavati i izbjeći veća bajramska druženja?! Već je primijetan dolazak dijaspore u BiH, posebno u glavnom gradu, a poznato je da osobama sa državljanstvom BiH nije potreban negativan PCR test.

I podaci koje smo dobili od Granične policije BiH pokazuju da je primjetno povećanje broja ulaska u našu zemlju u odnosu na prethodni mjesec.

Ko može bez negativnog PCR testa

U razdoblju od 7. do 11. aprila 2021, na ulazu u BiH evidentirano je 112.649 osoba. Ukupno je prešlo državnu granicu 237.318 osoba. Dok je u razdoblju od 7. do 11. maja 2021, na ulazu u BiH evidentirano 156.580 osoba. Ukupno je prešlo granicu 303.484 osoba, što je povećanje za 21,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Razlozi su, između ostalih, i nove ublažene mjere koje su na snazi. Skraćen je policijski sat u Federaciji od 23 sata do 5, a pojedini kantoni su ga skroz ukinuli. Također, dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima s radnim vremenom do 22:30 sati, a dopušten je rad i wellness i spa centara. Bh. entitet rs nije ni uvodio policijski sat, a ugostiteljskim objektima je rad dozvoljen do 22:00 sata.

Trenutno na snazi je da stranci koji ispunjavaju uslove ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Bez predočavanja negativnog nalaza PCR testa u BiH mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U BiH bez PCR testa može ući posada i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište BiH, vozači i suvozači teretnih vozila prilikom vršenja međunarodnog transporta robe u cestovnom saobraćaju uz uslov da njihov boravak u BiH i ne traje duže od 12 sati, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom saobraćaju.

Bez karantina

U BiH može ući i diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija pri izvršavanju njihovih službenih dužnosti, a koje prilikom ulaska u BiH mora posjedovati i predočiti odgovarajući važeći pasoš, službe i timovi civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnici Stožera NATO-a i EUFOR-a u BiH, čelnici država i vlada i članovi njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji BiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog organa BiH.

Također, i stranci koji tranzitiraju preko teritorije BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH, ali i maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin BiH, kao i stranac koji je supružnik državljanina BiH.

Za razliku od mnogih država Evrope, koje su uvele obavezan karantin, trenutno se prilikom ulaska u našu državu ne određuju mjere karantina ili samoizolacije, prenosi Akta.ba

 

Vezane vijesti

TUZLA