15.5 C
Tuzla
18.05.2024.

Povodom Dana žena učenici obradovali štićenice Doma penzionera Tuzla

Da najmlađi pokazuju veliku brigu za starije i vode računa o njihovim osjećanjima i potrebama, pokazao je današnji gest učenika Osnovne škole Tušanj. Oni su, uz pomoć svojih roditelja i nastavnika, odlučili obradovati štićenice Doma penzionera Tuzla povodom praznika Dana žena. Male vrijedne ruke su napravile desetine čestitki, a prikupljenim novcem obezbijedili su cvijeće te hranu i piće kako bi štićenice Doma ovaj Dan proslavile što ugodnije.

Danas smo pripremili čestitke koje smo pravili kod kuće donijeli smo im hranu i sve što im je potrebno… jer ipak i njima nekad treba pomoć i dosta nekih stvari kako bi oni bili srećni i zadovoljni, kazala je učenica Ema Halilović.

Puno toga sam radila i puno truda su svi unijeli u ovaj projekat. Poželjeli smo im sretan Osmi mart i da im svaki sljedeći dan bude bolji, dodala je učenica Meldina Suljanović.

Posjete u Domu su donedavno bile zabranjene, pa su se štićenici uželili razgovora s gostima. Posebno ih raduje činjenica da mladi misle na njih i da u vrijeme pandemije ipak nisu zaboravljeni.

Hvala lijepo za sve što su nam priredili, što su nam došli i podijelili cvijeće, da se osjećamo bolje, jer biti zatvoren dvije godine nije jednostavno, ali šta ćemo, tako mora biti, ali zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovome, kazala je Zorica Pejić, štićenica Doma penzionera Tuzla.

Pa hvala im, dosta mi znači, puno, hvala im što su se sjetili nas starijih … Da nam bude svima sretan Osmi mart, da se provedemo lijepo, da budemo zdravi i veseli još puno godina ovako, dodala je korisnica Doma Ljudmila Andrić.

Do ideje, kažu nastavnice,  nije bilo teško doći. Na časovima s djecom su razgovarale o vođenju brige o starijima, pomaganju i empatiji prema jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva, pa su sami učenici spomenuli Dom penzionera i želju da im na neki način pomognu. Praznik je bio dobar povod.

Zaista je bilo očaravajuće koliko su djeca bila oduševljena idejom, koliko su čestitki napravili, divnih kreativnih čestitki, koliko su roditelji učestvovali u pravljenju čestitki, pripremi kolača, novčanim sredstvima…, kazala je Alma Džafić, nastavnica u Osnovnoj školi Tušanj.

Današnjim gestom učenici su unijeli radost i vedrinu u Dom penzionera podsjetivši korisnike na porodična okupljanja i slavlja, te pokazali da nečije malo nekome znači mnogo.

Vezane vijesti

TUZLA