16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Povratak na tržište Kosova: Roba iz BiH ponovo našla put do kupaca

Da su nakon ukidanja taksi preduzeća iz BiH ponovo našla put do kupaca u Kosovu svjedoče podaci prema kojima je za devet mjeseci ove godine na tamošnje tržište izvezena roba vrijedna 48,89 miliona maraka, što je za oko 37 miliona više nego u istom periodu lani.

Privrednici iz Republike Srpske i FBiH su na tržištu Kosova ostvarivali suficit sve do novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na svu robu iz BiH i Srbije. Nakon mukotrpne borbe, nameti su ukinuti 1. aprila ove godine.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je na domaće tržište za devet mjeseci ove godine iz Kosova stigla roba vrijedna 11,49 miliona maraka.

Kada je u pitanju izvoz, na tamošnje tržište iz BiH je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 15,5 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i ribe i to 6,8 miliona KM, kao i drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko 4,1 milion KM.

Kad je u pitanju uvoz u BiH, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža, proizvodi od kaučuka i gume, te alkohol i drugo piće.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da statistički podaci potvrđuju da je roba iz BiH dobrodošla na tržištu Kosova.

“To pokazuje činjenica da je za veoma kratak period od ukidanja taksi izvoz umnogome povećan, odnosno da su se ovdašnja preduzeća brzo vratila na izgubljeno tržište”, naglasio je Blagojević.

On je istakao da je, dok su na snazi bile takse, izvoz bio onemogućen.

“Nije bilo moguće izvesti robu, platiti taksu i biti konkurentan na tržištu”, kazao je Blagojević.

On je rekao da se izvozi roba koja je i ranije bila dominantna, prvenstveno iz sektora metala.

“Iako ukupan obim razmjene RS sa tržištem Kosova na godišnjem nivou nije veliki, imajući u vidu strukturu i snagu naše privrede, svako tržište je važno”, kazao je Blagojević.

Vlasnik prnjavorske firme “Komerc mali”, jednog od najvećih izvoznika, Drago Malinović kaže da je po ukidanju taksi izvoz na Kosovo počeo normalno da funkcioniše.

“Za vrijeme taksi ništa nismo mogli da izvezemo, ruke su nam bile vezane. Zadovoljni smo kako je naša roba prihvaćena na inostranim tržištima”, kazao je Malinović i dodao da u inostranstvo plasiraju uglavnom betonsko gvožđe.

Direktor firme za proizvodnju konzumnih jaja “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić kaže da za sada robu ne izvoze u Kosovo, ali da svakako razmišljaju o proširenju tržišta.

“Ako u narednom periodu uslovi budu povoljniji, s obzirom na to da smo počeli ozbiljnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom, nemamo ništa protiv da poslove proširimo i na Kosovo”, kazao je Miličić.

(RTV Slon/Akta.ba)

Vezane vijesti

TUZLA