15 C
Tuzla
20.05.2024.

Požar u jami Omazići u RMU Banovići: Nema povrijeđenih, mašine na sigurnom…

U jami Omazići u RMU Banovići izbio je požar koji još uvijek nije lokalizovan. Niko od rudara nije povrijeđen. Vrijedi istaći, poručuju iz rudnika, da vrijedna oprema nije uništena. Četa za spašavanje je u jami i čini sve kako bi ugasila požar. Svi rudari koji su zaposleni u ovoj jami bit će vraćeni na posao odmah nakon sanacije požarišta.

”Niko nije povrijeđen. To se desilo između smjena, između treće i prve smjene. Nije bio tu nijedan uposlenik rudnika. Požar se desio u 6:56, a već u 7:10 četa je bila na mjestu događaja. Mašine su na sigurnom. O štetama se može pričati tek poslije saniranja požara. Nijedna mašina nije upitna i neće biti upitna za daljnji rad,” rekao je za RTV Slon Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU Banovića.

Rukovodilac Štaba službe za spasavanje u 08:30 sati, nakon zasijedanja, obavijestio je Federelnog rudarskog inspektora o slučaju, a zatim i Policijsku stanicu Banovići i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.
Katastrofa je izbjegnuta, ne kako gospođica Pirić navodi zbog pomjeranja sata na ljetno računanje vremena, već zahvaljujući blagovremenoj intervenciji članova čete za spasavanje rudnika „Banovići“.
Oštro demantujemo i izjavu da je prilikom požara u jami uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, jer požar nije izbio u dijelu jame u kojem se nalaze mašine i oprema. Sami uzroci požara nisu još utvrđeni, ali obzirom na niz „slučajnih“ događaja koji su prethodili vremenu izbijanja požara (u trenutku kada rudari nisu bili u jami) baca ozbiljnu sumnju na slučajnost izbijanja požara.
Posebno demantujemo izjavu da su radnici iz jame poslati kući, te da je njihova sudbina neizvijesna. Napominjemo, da su svi radnici i dalje u radnom odnosu, a zbog vanredne situacije u jami, koju je proglasio Štab čete za spasavanje nedugo nakon požara, dio radnika u skladu sa Zakonom i zakonskim aktima poslat je na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora, dok su ostali radnici raspoređeni na određene poslove u krugu jame.
Nedostatak proizvodnje iz jame „Omazići“ biće nadoknađen povećanjem proizvodnje na površinskim kopovima, tako da ni isplata plata neće biti upitna.

Uzrok požara tako još uvijek nije poznat i bit će predmet istražnih radnji.

Vezane vijesti

TUZLA