15.5 C
Tuzla
18.05.2024.

Pozitivno poslovanje RMU Banovići u prvoj polovini godine

U prvoj polovini godine Rudnici mrkog uglja Banovići ostvarili su 98 posto planirane proizvodnje uglja, odnosno proizvedeno je 787 hiljada tona separisanog uglja. Slična situacija je i sa otkrivkom, pa je u periodu od januara do kraja juna realizovano šest miliona i 180 hiljada kubika jalovine.

”Ovo je prvi puta u poslijeratnom periodu da je Rudnik pozitivan u prvih šest mjeseci, nekih milion i 200 hiljada KM po završnom računu, gdje je bio inače planiran gubitak četiri miliona i 200 hiljada, uspjeli smo to sanirati”, ističe Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Kako navodi direktor, epidemija korona virusa ostavila je traga na aktivnosti u poslovanju u dijelu prodaje, međutim, proizvodni proces nije ugrožen. Poduzeli su sve mjere u zaštiti radnika od ovog virusa. Ono što je otežavajuća okolnost su kreditna zaduženja iz ranijih godina. Prema riječima Kudumovića, prethodna Uprava potpisala je ugovore za izgradnju veznog transportnog sistema u prošloj godini, a za koji su se dodatno kreditno zadužili. U pomoć je priskočila Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo kao osnivači RMU Banovići.

”U saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom već realizujemo neke projekte. U toku je kredit za taj vezni transporter koji smo obezbijedili preko Razvojne banke. Očekujemo da se to završi u narednih 10 dana, u proceduri je”, rekao je Kudumović.

Za ove kredite sada ima mogućnost otplate, što znači da nije upitno poslovanje Rudnika.

”Napravljen je plan i dinamika otplate, mi stižemo sve, redovno uplaćujemo koncesije i dadžbine, doprinose, sve se stiže na vrijeme, u roku”, ističe on.

Izgradnja pomenutog veznog transportnog sistema koji će olakšati rad radnicima i prevoz otkrivke na nekadašnji Površinski kop Grivice, također bi trebala biti nastavljena uz pomoć Vlade i resornog federalnog ministarstva. Inače, na njegovoj izgradnji radi konzorcij domaćih firmi među kojima je i TTU energetik Tuzla, firma koja je u vlasništvu Elektroprivrede BiH i RMU Banovići.

Vezane vijesti

TUZLA