21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

“Pravda za Maidu” pred kapijom tuzlanskog UKC-a

Smrt 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, a izjave njenog oca da su za sve krivi nesavjesni ljekari i zvaničnu istragu u Tužilaštvu. Pravda za Maidu, neformalna je grupa koja se iz online svere preselila na ulicu i danas i u stvarnom svijetu uputila oštu osudu zdravstvenom sistemu – prije svega UKC-u Tuzla. Nesavjesno liječenje mora prestati, poruka je s današnjeg skupa u Tuzli koji je mirnom šetnjom od tuzlanskog Trga slobode završio pred kapijom tuzlanske bolnice.

”Mi smo ovdje sa dva cilja, prvi je u znak sjećanja na našu preinulu Maidu, a drugi je da skrenemo pažnju široj javnosti šta se dešava u zdravstvu. Još 2010. Godine rečeno je da nam je zdravstvo bolesno, ja mislim da je sada iz ove perspektive I nakon ovakve tragedije zdravstvo teško bolesno, I ja ne znam koji je način da mi izađemo iz ove situacije, ali mislim da je ovo prvi korak I da neko mora napraviti prvi korak” – rekla je Arnela Mašić.

“Ja mislim da nećemo stati, jer ovo nije jedini slučaj I bojim se da se neće ovakvi slučaji dešavati I u budućnosti. Previše je javašluka, previše je politike u zdravstvu, previše je doktora koji ne poštuju hipokratovu zakletvu, koji se ležerno ponašaju. Primaju mito, a ne žele da se posvete pacijentu, niti da odgovore na pitanja koja im pacijent postavlja, tome sam I sam gore svjedočio. Svi bi, cjelokupna javnost u BiH trebala da se bori protiv takvih stvari” – kazao je Miralem Džafić, Maidin otac.

 U UKC-u Tuzla kazali su nam da je  formiran Tim sastavljen od neovisnih ljekara specijalista i subspecijalista, pravnika te medicinskih sestara koji imaju zadatak da utvrde sve okolnosti vezane za Maidino liječenje u tuzlanskoj bolnici. Maidin otac slučaj je prijavio i kantonalnom tužilaštvu koje je već formiralo predmet i pokrenulo istragu protiv doktorice koja je liječila djevojčicu i načelnika Infektivne klinike UKC-a Tuzla. Evo šta kažu o ovom slučaju u Tužilaštvu.

“Ono što smo ovih dana također uradili je iniciranje šireg istražnog tima kojeg čine tužilaštvo, istražitelji MUP-a TK, radi osjetljivosti I ozbiljnosti samog slučaja i predmeta pod nadzor ovog tima je uključen I glavni kantonalni tužilac. Mi ćemo u narednom periodu kada dobijemo šire, detaljnije, opsežnije izjave članova porodice I analiziramo samu medicinsku dokumentaciju, poduzeti sve druge istražne radnje uključujući uzimanje izjava svih aktera koji su bili uključeni u liječenje ove djevojčice I nekih drugih osoba koje imaju određena saznanja o tome, nakon toga će se poduzimati istražne radnje kako bi se odredilo koja vještačenja treba uraditi kako bi se utvrdile tačne okolnosti I šta je dovelo do smrti” rekao je Admir Arnautović, stručni saradnik za informisanje Tužilaštva TK.

Osim podrške porodici preminule djevojčice, svi koji su se danas okupili u Tuzli, imaju još jedan cilj, a to je borba za reformu zdravstvenog sistema u Bosni I Hercegovini. Poručuju da se umoriti neće, ali ni odustati.

 

Vezane vijesti

TUZLA