Pravoslavni vjernici počeli božićni post: Ni prodaja ribe nije ista

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Za pravoslavne vjernike u ovu subotu počinje šestonedjeljni božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću.

Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana. Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima osim srijedom i petkom, kada se jede hrana spremljena na vodi. Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, s hranom spremljenom samo na vodi.

U ribarnicama u Srpskoj ovih dana nema gužvi kakve su bile proteklih godina kada dođe vrijeme božićnog posta.

Trgovci kažu da su cijene niže u odnosu na isti period prošle godine, ali i da je, uprkos tome, prodaja mršava.

Ne mogu se previše ni nadati s obzirom na to da tokom predstojećih praznika, uključujući i krsne slave, nisu preporučena masovnija okupljanja.

Da je slaba potražnja za ribom u Semberiji, potvrdio je za “Nezavisne novine” Darko Lazić, vlasnik ribarnice “Darko” iz Bijeljine.

“Još je slaba potražnja za ribom. Međutim, očekujemo povećanje obima posla s početkom posta i vikendom”, rekao je Lazić u petak, dan uoči početka božićnog posta.

Prema njegovim riječima, najtraženije ribe u Bijeljini su šaran, pastrmka i oslić.

“Cijena pastrmke je devet KM po kg, šarana sedam KM, oslića od šest do osam KM. Cijene su niže u odnosu na prošlu godinu, što nije ni čudno s obzirom na situaciju, gdje nema slava, ali ni stranaca”, dodao je Lazić.

U Prnjavoru, u ribarnici “Kod Bože”, potražnja za ribom je, kako kažu, koliko-toliko dobra, s obzirom na situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.

“Svaki post donosi sezonsku prodaju. Sve što dobijemo od dobavljača proda se, ali nije kao što je nekad bilo. Sve je desetkovano ove godine, pa i prodaja ribe, ali i dalje se traži”, rekao je za “Nezavisne” Božo Bijelić, vlasnik ove ribarnice.

Prema njegovim riječima, cijene ribe trebalo bi da padaju. U Prnjavoru, kako Bijelić kaže, najtraženije vrste ribe su pastrmka i šaran.

“Cijena šarana kod nas je trenutno 8,30 KM po kg, a pastrmka je devet KM, s tim što će šaran ići sa cijenom dolje, zasad za nekih 50 feninga”, dodao je Bijelić.

I Drago Ćirić, vlasnik ribarnice “Sirena fiš” iz Srpca, potvrdio je za “Nezavisne” da je potražnja znatno manja u odnosu na prošlu godinu.

“Potražnja je znatno manja u odnosu na prošlu godinu. Najtraženiji su šaran, amur, pastrmka, som i smuđ. Cijena šarana u maloprodaji je osam KM po kg, a amura šest KM”, rekao je Ćirić.

Prema njegovim riječima, najveći problem im predstavlja nelegalan uvoz ribe iz Srbije.

“Cijene su niže u odnosu na prošlu godinu i mislim da će još padati. Ima dosta ribe na tržištu koja dolazi iz Srbije kod nas, gdje se ne plaća PDV i samim tim ne može se konkurisati cijeni te ribe”, dodao je Ćirić.

/RTV Slon/Nezavisne novine/